Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

G7-länderna överens om stöd till Ukraina

Länderna är överens om att låna Ukraina 50 miljarder dollar, motsvarande närmare 520 miljarder kronor, från frysta ryska tillgångar. Samtidigt hotar Ryssland med att beslagta amerikanska tillgångar.

Överenskommelsen rör inkomster och räntor från ryska tillgångar, värda mer än 260 miljarder dollar, som har låsts i Europa och i USA. Bland tillgångarna finns bland annat ryska centralbanksresurser.

G7-länderna vill att inkomsterna från de frysta tillgångarna fungerar som säkerhet för lånestödet. Pengarna kommer att användas i militärt syfte, för humanitära och sociala insatser samt för att återuppbygga Ukraina i framtiden.

Hör mer om G7-ländernas nya lån till Ukraina i videon.

Överblick

Ukraina förstörde 35 av 39 ryska drönare

Ukrainas luftvärnssystem lyckades förstöra 35 av de 39 drönare som Ryssland avfyrade under natten, uppger Ukrainas flygvapen.
Bland annat försökte Ryssland återigen angripa Kiev, något som skett upprepade gånger den senaste tiden.

Enligt militärförvaltningens chef Serhij Popko visar angreppen mot huvudstaden att Ryssland letar efter nya inflygningsrutter och försöker avslöja var luftförsvaret är placerat.

Minst två döda i drönarattacker mot Ukraina

Minst två personer dog efter ryska drönarattacker mot Kiev och andra delar av Ukraina under natten. Samtidigt har dödssiffran efter fredagens raketattack i Mykolajiv stigit till fyra.

Skador på civil infrastruktur och en energianläggning har rapporteras av lokala myndigheter.

Även från Ryssland kommer rapporter om drönarattacker. I länet Rostov har 26 ukrainska drönare skjutits ned, enligt lokala myndigheter, skriver TT.

Markerad händelse

Trump och Zelenskyj i samtal

På plattformen Truth Social skriver Donald Trump att han haft ett "väldigt bra samtal" med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Trump skriver också att han ska se till att kriget avslutas genom förhandlingar, utan att gå närmare in på hur sådana förhandlingar skulle genomföras eller vad de skulle innehålla.

Zelenskyj har gratulerat Trump till nomineringen som Republikanernas presidentkandidat i ett inlägg på X. Där skriver han också att han och Trump ska ses för att diskutera "vilka steg som kan tas för att skapa fred rättvist och hållbart".

Före detta ukrainsk parlamentsledamot mördad

Iryna Farion lingvist, offentlig person och före detta parlamentsledamot sköts på öppen gata i Lviv, östra Ukraina. Hon dog på sjukhus efter dådet, enligt regionens ledare
Andriy Sadovoy

"Trots doktorernas arbete kunde Iryna Farion inte räddas", skriver han.

Gärningsmannen ska vara på fri fot men sågs av grannar efter attacken.

Iryna Farion var något kontroversiell och sparkades i november 2023 från universitetet där hon var professor. Detta efter att hon kritiserat rysktalande ukrainska soldater och inte ville kalla dem för ukrainare i ett radioprogram. Senare kallade hon soldaterna för "Moskva-älskande" i ett inlägg på sociala medier.

Markerad händelse

Rysk attack mot bostadsområden – tre döda

En rysk robotattack dödade minst tre personer och skadade 14 i ett bostadsområde i Mykolajiv, södra Ukraina.

En av de döda var ett barn. Av de skadade är fyra minderåriga, skriver stadens borgmästare Oleksandr Sienkovych.

Bild på huset som enligt Ukrainas president Zelenskyj skadades i attacken. Foto: President Zelenskyj

Zelenskyj: Kan avsluta krigets heta fas i år

President Volodymyr Zelenskyj säger i en intervju med BBC att han tror att krigets våldsammaste fas kan avslutas innan årets slut, givet att Ukraina och dess allierade håller ihop.

Han understryker återigen vikten av att så många som möjligt ställer sig bakom Ukrainas tiopunktsplan för fred.

- Alla territorier måste inte tas med våld. Jag tror på diplomatins kraft, säger Zelenskyj.

Markerad händelse

Rapport: Därför misslyckades Ukrainas offensiv

En rad faktorer bidrog till att Ukrainas sommaroffensiv 2023 körde fast på sydfronten, skriver den ansedda brittiska försvarstankesmedjan Rusi i en ny rapport.

Enligt dem misslyckades landets allierade med att snabbt nog och i tillräckliga volymer skicka vapen till Ukraina.

Dessutom bestod trupperna som var tänkta att bryta igenom de ryska linjerna till för stor del av nytränade soldater som saknade stridserfarenhet, enligt Rusi.

Ukraina utgick även i för hög utsträckning ifrån att ryssarna skulle bryta ihop och fly likt de gjorde under höstoffensiven 2022, enligt Rusi som också pekar på att Ryssland visste exakt var offensiven skulle ske.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Evan Gershkovich döms till 16 års fängelse

Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich döms till 16 års fängelse i Ryssland för spionage, rapporterar statliga ryska medier. Han har genomgående nekat till brott.

Under dagen lades slutpläderingarna fram i den hårt kritiserade rättegången. Åklagaren yrkade på 18 års fängelse.

Evan Gershkovich påstås ha tagits på bar gärning i mars 2023 när han enligt ryska myndigheter ska ha samlat in hemlig information om landets militär. Både USA och hans arbetsgivare har avfärdat anklagelserna som grundlösa.

Markerad händelse

Källor: Zelenskyj ska prata med Trump

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att det skulle innebära "hårt arbete" för Ukraina om Donald Trump blir vald till USA:s president.

– Men vi är inte rädda för hårt arbete, säger Zelenskyj i en intervju med BBC under sitt besök i Storbritannien.

Zelenskyj menar att Ukraina måste arbeta med USA oavsett vem som är president.

Under fredagen ska Trump och Zelenskyj tala i telefon, enligt två källor till CNN.

Markerad händelse

Ukraina bekräftar: Drar sig tillbaka från Urozjajne

Ukrainska armén har dragit sig tillbaka från byn Urozjajne i östra Donetsregionen, bekräftar militären för AP.

Byn beskrivs som "reducerad till spillror" av Nazar Volosjyn, talesperson för den lokala militären. Detta gjorde det enligt honom omöjligt att hålla positionerna där.

Urozjajne togs tidigt av Ryssland efter den fullskaliga invasionen, men återtogs av Ukraina för nära ett år sedan. För ett par dagar sedan uppgav Rysslands försvarsdepartement att de tagit kontroll över byn.