Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Frågan är hur många av den modernaste typen av robotar Ryssland har, och tragiskt sätt så kommer vi nog få se hur många de har, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Foto: SVT / Maxar technologies

Kriget i Ukraina

General: Ukraina förbereder motoffensiv

Ukrainas militär förbereder sig för en motoffensiv och det pågående försvaret av Bachmut är nödvändigt för att vinna tid för den, enligt den ukrainske generalen Oleksandr Syrskyj.

En del militära experter har ifrågasatt om det är rimligt och värt för Ukraina att fortsätta att försvara Bachmut där de hårdaste och längsta striderna rasar.

Men general Oleksandr Syrskyj, med ansvar för de ukrainska markstyrkorna, säger nu att försvaret av Bachmut hjälper Ukraina att vinna tid för en kommande motoffensiv.

– Det är nödvändigt för att köpa tid för att bygga upp reserver och sjösätta en motoffensiv, som inte är långt borta, sade Oleksandr Syrskyj.

(TT)

Överblick

Här är avgörande händelserna under första året av den fullskaliga invasionen av Ukraina - månad för månad.

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu, till vilka länder det Ukrainska folket flyr – och ytterligare kartor som ger kontext till kriget i artikeln nedan:

Kinas president Xi Jinping och Rysslands dito Vladimir Putin träffades i Moskva på måndagen.

Under samtalet uttryckte Putin att han välkomnar Xi Jinpings fredsförslag, som han lade fram i februari, skriver The Guardian.

I en fredsplan på 12 punkter skrev Kina att förhandling och dialog är den enda möjliga lösningen.

- Du vet att vi alltid är redo att förhandla, och vi kommer att diskutera de här frågorna, inklusive ert förslag, sa Putin på mötet.

Ryssland hotar att avsluta spannmålsavtalet

Det omtvistade spannmålsavtalet, som tillåter säker export av spannmål från ukrainska hamnar vid Svarta havet, går ut den 17 maj.

Nu hotar det ryska utrikesdepartementet med att man inte tänker förlänga avtalet om väst inte skrotar en del av sanktionerna som riktats mot Ryssland, rapporterar Sky News.

Det ursprungliga avtalet löpte ut i lördags, men förlängdes då i ytterligare 60 dagar.

Flera svältdrabbade länder i östra Afrika får upp emot 90 procent av sitt spannmål från Ukraina.

Rysk kollaboratör misstänks ha sprängts i sin bil 

Nya bilder i ukrainska och ryska sociala medier visar en brinnande bil i den rysskontrollerade staden Nova Kachovka i Chersonregionen.

Det var i fredags som kollaboratören Sergei Moskalenko ska ha färdats i bilen tillsammans med sin fru och dotter när den sprängdes. Moskalenko ska ha omkommit direkt på plats och det är ännu oklart vem som står bakom dådet.

Före kriget ägde han ett säkerhetsföretag och strax efter den ryska invasionen började han samarbeta med ockupations-makten. Moskalenko var chef över ett häkte och anklagas för att ha medverkat till att kidnappa och tortera ukrainare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

EU överens om nytt stödpaket till Ukraina

EU:s utrikes- och försvarsministrar har kommit överens om ett nytt stödpaket till Ukraina, rapporterar Reuters och AFP.

Stödpaketet uppges vara värt drygt 22 miljarder kronor.

AFP skriver att länderna har enats om att både ta från sina egna vapenlager samt genomföra gemensamma upphandlingar av artillerigranater till Ukraina.

EU ska leverera en miljon artillerigranater till fronten inom det närmsta året. I ett Twitterinlägg beskriver FN:s utrikeschef Josep Borell det som "ett historiskt beslut".

Även USA har offentliggjort ett nytt stödpaket till Ukraina värt 350 miljoner dollar, motsvarande drygt 3,6 miljarder kronor, rapporterar CNN.

Stödpaketet innehåller bland annat ammunition, flodbåtar och pansarvärn.

Ukrainska staden befaras samma öde som Bachmut

Ryssland närmar sig målet att ta över staden Adviivka i norra Donetsk, skriver CNN. Ukrainska försvaret uppger att staden "snart kan bli en andra Bachmut".

- Fienden försöker konstant att omringa staden Adviivka. Jag håller med mina brittiska kollegor att staden snart kommer att bli en andra Bachmut - det är sant, säger Oleksij Dmytrashkivskyj, talesperson för ukrainska försvaret till ukrainsk tv på måndagen.

Å andra sidan säger han att Ryssland "offrat en hel del" och att de "använder sina sista reserver".

- De senaste dagarna har fienden förlorat tre kompanier. Samtliga attacker är av samma typ. Fienden attackerar från samma position, väldigt förutsägbart. Därför lyckas våra soldater att försvara vid fronten.

I nuläget är det runt 2 000 civila personer kvar i Adviivka, enligt ukrainska myndigheter. En del barn har evakuerats och under de senaste tre veckorna uppges 150 människor ha lämnat staden.

En ukrainsk polis gömmer sig framför en brinnande byggnad.
Ryssland attackerade staden Avdviivka i fredags. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ryssland utreder brott mot ICC

En brottsutredning har öppnats i Ryssland mot de åklagare och domare på ICC som ligger bakom beslutet att gripa president Putin. Det skriver Reuters.

Den kommitté som fått uppdraget från ryskt håll anser inte att det finns skäl till att hålla Putin straffrättsligt ansvarig för krigsbrotten i Ukraina.

Markerad händelse

Frankrike: Ukraina behöver omedelbar hjälp

EU-ministrar debatterar gällande militära medel till Kiev. För Frankrikes utrikesminister var saken klar:

- Vi måste hjälpa Ukraina snabbt och nu på en gång, säger Chaterine Colonna i Bryssel, rapporterar Reuters.

Tidigare idag sa Europeiska kommissionens vice ordförande Josep Borrell Fontelles att han hoppas på att ministrarna enas om en gemensam upphandling av ammunition för Ukraina.

Donetsk: Fler ryska robotattacker i regionen

Under natten har ryska styrkor avfyrat attacker mot Kramatorsk och Kostantynivka i östra Donetsregionen i Ukraina, uppger lokala myndigheter på måndagen, rapporterar CNN.

Tre flervåningshus träffades och en person ska ha skadats i samband med en attack i Kostantynivka, enligt försvarsdepartementet i Donetsk.

Båda städerna ligger i utkanten av striderna kring Bachmut, där bland annat den paramilitära Wagnergruppen försöker att ta över staden.

Markerad händelse

Bert Sundström: "Vill Kina se fred är det på Rysslands villkor"

Kinas president Xi Jinping har nu anlänt till Moskva, rapporterar Reuters.

- Jag är övertygad om att besöket kommer att bli fruktbart och ge ny fart åt den sunda och stabila utvecklingen av kinesisk-ryska relationer, sade Xi när han landade, enligt ryska statliga medier, skriver TT.

Xi beskrev i sitt uttalande inför journalister Ryssland och Kina som "goda grannar" och "stabila partner".

Samtalen med Putin kommer väntas pågå under tre dagar och syftar till att fördjupa ländernas samarbeten.

- Det är ett gemensamt försök att visa att Ryssland och Kina står enade mot framför allt väst och USA, säger SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent Bert Sundström om mötet i SVT:s direktsändning.

Han menar att den så kallade fredsplanen som Kina presenterat är vag.

- Några konkreta saker från Kina kan man inte riktigt se. I praktiken innebär det att om Kina vill se fred är det på Rysslands villkor och det är någonting som Ukraina inte kan acceptera och något som vi i den demokratiska västvärlden inte ser som rimliga villkor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Kinas "fredsplan" tas upp under toppmötet

Rysslands president Vladimir Putin och hans kinesiske motsvarighet Xi Jinping kommer under sina samtal i Moskva bland annat att tala om Kinas förslag till fredsplan, uppger Kreml, timmar innan Xi anländer till Moskva.

- På ett eller annat sätt kommer frågor som tas upp i planen för Ukraina att beröras under förhandlingarna. Omfattande förklaringar kommer att ges av president Putin, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Kinas punktlista som publicerades nyligen har på många håll kallats för en grund till en fredsplan, och många experter anser att den behöver bli mer konkret.

Dmitrij Peskov anklagar under presskonferensen USA för att förvärra situationen i Ukraina.

- USA håller fast vid sin position som syftar till att underblåsa konflikten, skapa hinder för att minska intensiteten i striderna och fortsätta att leverera vapen till Ukraina, säger han.
(TT-AFP)

Senaste om: Kriget i Ukraina