Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina senaste tiden och hör Johan Norberg, militäranalytiker FOI analysera läget. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Över 50 döda i attack mot mataffär

Över 50 personer har dödats i en rysk robotattack mot en mataffär och ett kafé i byn Hroza i östra Ukraina, uppger ukrainska myndigheter. En av de döda ska vara ett barn.

"Ett helt avsiktligt terrordåd", skriver president Zelenskyj på Telegram.

Attacken skedde vid 13.30, lokal tid. Det är fortfarande oklart med vilket slags vapen den utfördes. Enligt Ihor Klymenko, Ukrainas inrikesminister, hölls en minnesceremoni på kafét när det träffades, skriver Suspilne.

- 330 personer bor i byn. En person från varje familj var närvarande, säger han.

Ryssland har ännu inte kommenterat händelsen. Hroza ligger i Kupjanskdistriktet, nära frontlinjen.

Läs mer om attacken här.

Överblick

Sverige skickar 75 miljarder i militärt stöd

Sverige ska skicka 75 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina över en treårsperiod, det framgår av ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

Syftet är att öka långsiktigheten och stödet ska bland annat användas till försvarsmateriel, finansiella bidrag och ekonomiskt stöd vid upphandlingar av försvarsmateriel, skriver regeringen.

Ukraina är Sveriges största biståndsland. Sverige har hittills bidragit med 37 miljarder kronor. Dagens stöd innebär att det sammanlagda militära och civila stödet uppgår till över 100 miljarder kronor.

Uppgifter: Ryssland vill flytta gräns mot Finland

Ryssland tänker, i strid med internationell rätt, ensidigt ändra havsgränsen mot Finland och Litauen, rapporterar finländska medier och hänvisar till ryska uppgifter.

Enligt ett regeringsdokument som The Moscow Times hänvisar till har Ryssland för avsikt att förklara en del av vattenområdet i Finska viken samt nära Kaliningrad som sina inre havsvatten.

Enligt förslaget ska gränsen dras om i närheten av de ryska öarna Hogland, Sommarö, Rödskär, Lilla Tytärskär och Vigrund, skriver Svenska Yle.

Finska utrikesministern, Elina Valtonen, kallar agerandet för hybridpåverkan. Finlands utrikesdepartement ska kommentera saken senare på onsdagsmorgonen, skriver tidningen Huvudstadsbladet. TT/SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryske ”Caesar” slåss för Ukraina

Han har kallats nazist, en i Ryssland terrorstämplad ultranationalist. Själv säger han att det är Putin som är den sanne nazisten. Maxim, eller ”Caesar” som är hans kodnamn, leder legionen Frihet för Ryssland och strider på Ukrainas sida i hopp om att en dag kunna leva i ett fritt Ryssland.

SVT Nyheter träffar Maximilian Andronikov någonstans i Vovchanskområdet.

Elnät utslaget i två städer efter ryska attacker

Ryska drönare har slagit ut elnätet i städerna Sjotska och Konotorp i Ukraina under natten till onsdagen, uppger regionala tjänstemän enligt Reuters.

Räddningstjänsten har arbetat med att återställa elen.

Zelenskyj: Ukraina gör framsteg i nordost

Ukraina uppnår "påtagliga" resultat mot ryska styrkor i det nordöstra länet Charkiv, enligt den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Tidigare i maj inledde Ryssland en större markoffensiv mot Charkiv, och har sedan dess hävdat kontroll över flera byar.

Enligt militärens talesperson Nazar Volosjyn har den ukrainska militären lyckats "stabilisera situationen" vid fronten i Charkiv. Men den beskrivs fortfarande som svår och snabbföränderlig.

– I länet Charkiv tillintetgör våra styrkor ockupanten, resultaten är påtagliga, säger Zelenskyj i sitt kvällstal.De flesta av striderna pågår där nu. (TT)

Markerad händelse

Hårda strider i Pokrovsk

Ukrainska trupper i östra Ukraina är under hårt tryck då det råder hårda strider i Pokrovsk-regionen, uppger landets militär på tisdagskvällen, enligt Reuters.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskriver läget i regionen och närliggande områden som "extraordinärt svårt" i ett nattligt videotal.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Ryssarna trycker på vid Bilogorivka

Våldsamma strider pågår vid Bilogorivka, en liten och kraftigt krigshärjad ort i Luhanskregionen. Ryssland påstod på måndagen att de tagit "full" kontroll över samhället, något som tydligt tillbakavisats av Ukrainas militär.

Ukrainarna har samtidigt varit tydliga med att ryssarna försöker avancera i området.

"Attackerna i Bilogorivkaområdet avtar inte", skriver Ukrainas generalstab på tisdagskvällen.

På tisdagen publicerade en enhet inom Ukrainas 81:a brigad ett klipp som sägs visa intensiv rysk beskjutning vid Bilogorivka. Filmen sprids i sociala medier, men SVT Nyheter har inte kunnat avgöra när eller var klippet är filmat.

Markerad händelse

Ryska pengar i EU ska gå till Ukraina: "Historiskt"

EU beslutade på tisdagen att använda avkastningen från de frysta ryska tillgångarna i unionen till militärt och finansiellt stöd till Ukraina. Detta efter månader av diskussioner och hård rysk kritik.

Tillgångarna tros generera uppemot 20 miljarder euro fram till 2027. De första pengarna väntas nå Ukraina i juli.

Svenska UD beskriver beslutet som "historiskt".

– Regeringen är positiv till ytterligare och mer långtgående åtgärder, säger utrikesminister Tobias Billström (M) i ett pressmeddelande.

G7-länderna fryste 300 miljarder dollar tillhörande Ryssland 2022. Ukraina har drivit på för att pengarna helt ska konfiskeras.

Ukrainska påståendet: Slagit ut ryskt krigsfartyg

Ukrainas generalstab och landets flotta uppger på Telegram att de den 19 maj slog ut en ryskt krigsfartyg i Sevastopol på Krim. De presenterar inga bevis för påståendet.

Militären uppgav också i dagarna, även då utan att visa upp några bevis, att de förstört ett ryskt minröjarfartyg på Svarta havet.

Indiens köp av rysk olja ökar kraftigt

Indiens oljeimporter från Ryssland i april utgjorde de högsta nivåerna på nio månader, rapporterar Reuters. Indien, som är världens tredje största köpare och konsument av olja, är en Rysslands främsta oljekunder.

Enligt Reuters importerades 1,8 miljoner ryska fat till indiska raffinaderier under april månad, en ökning med 8,2 procent jämfört med månaden innan.