Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lastar polsktalande soldater ut svenska pansarskott i Ryssland – hör överstelöjtnant Peter Lidén. Foto: Telegram, SVT

Kriget i Ukraina

Ukrainska säkerhetschefen: "Belarus tas som kärnvapengisslan"

Putins uttalande om att stationera taktiska kärnvapen i Belarus kan komma att destabilisera landet, det menar Oleksiy Danilov, säkerhetsrådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och chef för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd.

"Kreml tar Belarus som kärnvapengisslan", skriver Danilov på Twitter.

På lördagen kom nyheten att Ryssland placerat tio stycken stridsflygplan vilka är anpassade att bära kärnvapen i Belarus. Enligt Putin är agerandet okontroversiellt och påverkar inte överenskommelser om att inte sprida kärnvapen, rapporterar Reuters.

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Markerad händelse

Nattliga attacker avvärjda med försvarssystem

Luftvärnssystem har lyckats avvärja ryska attacker från luften mot Kiev-regionen tidigt på tisdagen, uppger den ukrainska huvudstadens militära administration på Telegram, enligt Reuters.

Markerad händelse

Motstridiga uppgifter om strider i Donetsk 

Ryssland uppgav på söndagen att man hade slagit tillbaka en stor offensiv i Donetsk i östra Ukraina. Sent på måndagskvällen uppger det ryska försvarsdepartementet att Ukraina fortsätter den offensiven. Ryssland uppger att Ukraina har satt in nya soldater vid fronten, men att ryska styrkor hittills har slagit tillbaka alla attacker. Ryssland uppger också att man har slagit ut 28 stridsvagnar, varav åtta av modellen Leopard.

Uppgifterna har inte verifierats och Ukraina har ännu inte uttalat sig om Rysslands uttalanden.

Tidigare under kvällen hävdade både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och biträdande försvarsminister Hanna Maljar i olika uttalanden att Ukraina gjort framsteg och erövrat mark runt den hårt ansatta staden Bachmut i den norra delen av Donetsk-regionen.

En video visar hur pro-ukrainska soldater hanterar svenska pansarskott i ryska Belgorod-regionen. Att vapen från väst nu syns användas i Ryssland kan utnyttjas av den ryska propagandan.
– Det ligger i ryskt intresse att påvisa att väst för ett krig mot Ryssland, säger överstelöjtnant Peter Lidén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Expert om tystnaden inför motoffensiv: Avslöjar inget i förväg

Det har hittills varit tyst från Ukraina angående den motoffensiv som uppges vara nära att inledas. På söndagen skrev Ukrainas försvarsmakt på Telegram att man inte kommer meddela när och hur en offensiv inleds.

Överstelöjtnant Peter Lidén säger till SVT Nyheter att det lär bli omöjligt för Ukraina att dölja när offensiven har inletts i större skala.

- När man väl rör sig framåt är det rörelser som kommer att synas till exempel på satellitbilder. Jag tror inte att man från ukrainsk sida kommer att avslöja något i förväg, men man kommer säkert att ha ett behov av att bekräfta och visa framgång när och om man får det.

- Ukraina vill inte berätta för mycket men ändå inte vara så pass tysta att Ryssland får möjlighet att fara med osanning. Vi har en hunger efter nyheter i väst, det vet Ukraina och man kommer efterhand att berätta vad man tycker är tillräckligt, säger han om kommunikationen kring motoffensiven.

Markerad händelse

USA-källor: Ukrainska agenter utför drönarattacker i Ryssland

Ukraina har etablerat ett lojalt nätverk bestående av agenter och sympatisörer inne i Ryssland som förses med drönare i syfte att utföra attacker mot ryska mål. Det uppger amerikanska underrättelsekällor förCNN. Enligt samma källor var det personer från detta nätverk som utförde en drönaratack mot Kreml i början av maj och då utförde attacken inifrån Ryssland och inte från ukrainskt territorium.

Det är oklart hur Ukraina lyckats föra in drönarna på rysk mark, men enligt CNN:s källor har det finns väletablerade smugglingsvägar för ändamålet.

Se drönarattacken mot Kreml, som ska ha utförts i början av maj:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Falsk "Putin" talade på rysk radio

Under måndagen hördes ett falskt meddelande på radio i tre ryska regioner som gränsar mot Ukraina.

I meddelandet påstod en röst, som var väldigt lik Putins, att "krigstillstånd" rådde i de tre regionerna sedan de invaderats av "ukrainska styrkor bedväpnade med Nato-vapen med stöd av Washington". Enligt meddelandet väntades Ryssland också inom kort utlysa en "allmän mobilisering"

Rösten var väldigt lik Putins, men meddelandet inleddes med orden "Bröder och systrar" och så brukar Putin inte uttrycka sig.

Enligt lokala myndigheter låg en hackerattack bakom det inträffade och Putins pressekrerare Dmitrij Peskov har sagt att Ryssland nu återigen har kontroll över radiofrekvenserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mychajlo Bartosjyk, ukrainsk soldat, provar ut en armprotes vid en klinik i Turin, Italien. Han skadades i samband med en explosion under den fullskaliga ryska invasionen och får nu hjälp med rehabilitering inom ramen för ett samarbete mellan Italien och Ukraina. Foto: Jessica Pasqualon/EPA

Belgien undersöker vapenuppgifter

Belgien ska undersöka om vapen tillverkade i landet har använts av pro-ukrainska trupper för att slåss mot Ryssland,. Det uppger den belgiske premiärministern Alexander De Croo, enligt Reuters.

- Vårt försvarsdepartement och underrättelsetjänst har börjat utreda och inhämtar information för att avgöra exakt vad som skett, säger premiärministern i belgisk radio.

Uttalandet kommer efter Washington Posts avslöjande i helgen om att ryska anti-Kreml-styrkor i Belgorod under förra månaden ska ha använt militärfordon som från början gavs av USA och Polen till Ukraina samt vapen som tillverkats i Belgien och Tjeckien.

Markerad händelse

Ukraina: Trupper avancerar vid Bachmut

Ukrainska styrkor avancerar i området kring Bachmut, skriver Ukrainas arméchef Oleksandr Syrsky i ett inlägg på Telegram. Han kommenterar inte uppgifterna från Ryssland om att Ukraina ska ha genomfört en stor motoffensiv i Donetsk under söndagen.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin uppger att Ukraina återtagit delar av ett område norr om Bachmut.

300 kamikazedrönare mot Ukraina under maj

Under maj månad avfyrade Ryssland över 300 iransk-tillverkade Shahed-drönare mot Ukraina, som också brukar kallas för kamikazedrönare. Det är den mest intensiva användningen av drönarna hittills under Ukrainakriget, skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste uppdatering.

Syftet med detta är troligen att tvinga Ukraina att behöva använda värdefulla luftvärnsmissiler för att skjuta ned drönarna, menar britterna.

Ukraina har lyckats neutralisera 90 procent av drönarna, mestadels genom att använda sina äldre och billigare luftvärnsvapen.

I senaste avsnittet av Kriget i veckan får du en genomgång av hur kamikazedrönarna fungerar.

skärmdump, brittiska försvarsdepartement på Twitter

Senaste om: Kriget i Ukraina