Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Staden Avdiivka beskrivs som nästa mål för den ryska offensiven. Foto: TT

Kriget i Ukraina

Putin besöker Krim på årsdagen

Den ryske presidenten Vladimir Putin är på besök på Krimhalvön, skriver den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Det sker på nioårsdagen efter Rysslands annektering av Krim. Ryssland ockuperade och annekterade halvön under vårvintern 2014. Dagen för annekteringen, 18 mars, är en högtidsdag i Ryssland.

På bilder som publicerats på Kremlvänliga Telegramkanaler ses presidenten besöka en konstskola i Sevastopol.

Överblick

Pinnat inlägg

Första videobilderna på Challenger 2 i Ukraina

Brittisktillverkade stridsvagnar väntas snart sättas in vid fronten. Tidigare i år beslutade den brittiska regeringen att skicka 14 Challenger 2 till Ukraina.

Stridsvagnen har fyra mans besättning, väger över 60 ton och är utrustad med bland annat en 120 mm slätborrad kanon.

Bilderna publicerades på den ukrainske försvarsministern Reznikovs sociala kanaler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pinnat inlägg

Här är avgörande händelserna under första året av den fullskaliga invasionen av Ukraina - månad för månad.

Pinnat inlägg

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu, till vilka länder det Ukrainska folket flyr – och ytterligare kartor som ger kontext till kriget i artikeln nedan:

Stora förluster av stridsvagnar vid Avdijivka

Ryska styrkor har sannolikt förlorat en stor mängd stridsvagnar i sina försök att omringa staden Avdijivka. Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i en lägesrapport.

Ryssland ska de senaste dagarna prioriterat anfallet mot staden. Men de har endast lyckats göra marginella framryckningar till priset av stora förluster av fordon.

Särskilt det ryska pansarförband som försökt inringa staden från söder bedöms ha förlorat en större andel av sina stridsvagnar i anfallen.

De stora ryska förlusterna har sannolikt orsakats av taktiskt undermåliga frontalangrepp, menar det brittiska försvarsdepartementet.

Markerad händelse

14 drönare nedskjutna över Kiev

Flera drönare har skjutits ned över Ukrainas huvudstad Kiev, uppger ukrainska myndigheter.

Ukraina ska ha skjutit ned 14 av 15 drönare som Ryssland skickat in över huvudstaden under natten, uppger Serhij Popko vid huvudstadens militära administration, skriver CNN.

"Som en följd av nedfallande drönardelar i distriktet Sviatosjynsky bröt en brand ut i en byggnad som inte innehåller bostäder. Branden släcktes", meddelar Popko.

Borgmästaren Vitalij Klitjko uppger på meddelandetjänsten Telegram att flera explosioner hördes i huvudstaden under attacken och att det var en butik som fattade eld. Inga människor omkom i branden, enligt Klitjko. (TT)

En av nedskjutna drönarna ska ha kraschat i ett bostadsområde. SERGEY DOLZHENKO/EPA/TT

Han riskerar att förlora sin dotter

Åklagare i den ryska staden Jefremov har begärt att Alexej Moskaljov döms till fängelse i två år för att ha misskrediterat armén på sociala medier. Nyhetstjänsten Mediazona skriver att domstolen noterade att Moskaljov har en minderårig dotter och att det är en förmildrande omständighet, Moskaljov har ensam vårdnad om den 13-åriga ryska flicka som skickades till barnhem efter att hon ritat en antikrigsteckning. Moskaljov sitter i husarrest, men sociala myndigheter har beslutat att dottern ska stanna kvar på barnhemmet. Dom väntas klockan 14 idag svensk tid. En separat utredning pågår om Moskaljov ska fråntas rätten till ensam vårdnad om dottern.

Alexej Moskaljov riskerar två års fängelse

Robot slog ner – under SVT:s inspelning

SVT:s Ukrainateam besökte ett skjutfält där ett femtiotal nymobiliserade ukrainska soldater tränas. Plötsligt hördes en hög smäll – som inte var en del av övningen.

Smällen var en rysk raketattack mot det intilliggande samhället.

Hör när den ryska raketen slår ner i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Brittiska stridsvagnar framme i Ukraina

Under måndagen levererades 18 tyska stridsvagnar till Ukraina, bekräftar Tysklands försvarsminister Boris Pistorius.

Nu har även brittiska stridsvagnar av typen Challenger kommit fram, uppger Ukrainas försvarsdepartement.

- De är redan i Ukraina, säger den ukrainska talespersonen Iryna Zolotar till AFP, utan att ge detaljer om exempelvis antal.

Storbritanniens försvarsdepartement uppgav på måndagen att de ukrainska förband som tränats för att använda stridsvagnarna är färdigutbildade.

"Ukrainska stridsvagnsförband har genomfört utbildning på Challenger 2-stridsvagnar i Storbritannien och har återvänt hem för att fortsätta sin kamp mot Rysslands illegala och oprovocerade invasion", skriver det brittiska försvarsdepartementet i ett uttalande.

(TT/SVT Nyheter)

Sverige bland mest utsatta för cyberattacker

Sverige är bland de mest utsattaför ryska cyberattacker i Europa. Det visar en ny rapport av säkerhetsföretaget Thales, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Efter Polen och Lettland är Sverige det land som ryska "hacktivister" främst riktat sitt fokus mot det senaste året.

60 attacker rapporteras ha skett mot Sverige, varav 55 utfördes i februari i år. Det är främst överbelastningsattacker riktade mot bank- och finanssektorn, men också infrastruktur.

- Svårt att säga vad orsaken till det är. Kanske är det på grund av vissa politiska situationer, säger Keith Hale, cybersäkerhetschef på Thales, till Ekot.

Han berättar att de har observerat en övergång från vad som i början var en riktad cyber-krigsföring mellan Ryssland och Ukraina.

- Den har så småningom övergått till en mer intensiv cyberattack mot europeiska länder, som utförts av pro-ryska "hacktivistgrupper", säger Hale.

Explosioner i Kiev - drönare ska ha skjutits ner

Explosioner ska ha hörts i Kiev på måndagskvällen, skriver stadens borgmästare Vitaliy Klitschko på Telegram. Flyglarm ljuder i staden.

Klitschko uppger att brand brutit ut i en butikslokal. Det är oklart om någon kommit till skada.

Enligt Ukrainas statliga centrum för kommunikation har ett flertal ryska Shahed-drönare skjutits ner i huvudstadsregionen.

Protesterade mot kriget – skickades till barnhem

I skolan skulle barnen rita teckningar till stöd för de ryska trupperna i Ukraina, men 13-åriga Masja Moskaljova gjorde en antikrigsteckning. Masja Moskaljova fördes till ett barnhem och hennes pappa Alexej ställs idag inför domstol, uppger nyhetsbyrån AFP.

Eleverna på skola nummer nio i staden Jefremov fick för ett år sedan i uppgift att rita hyllningsteckningar till de ryska soldaterna i Ukraina.

Masja Moskaljova anser att kriget är fel och ritade en teckning med orden ”nej till kriget, nej till Putin” samt ”ära åt Ukraina”. Teckningen föll inte i god jord hos läraren som gjorde en polisanmälan.

Läs hela artikeln här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Nej till ryskt förslag om Nord Stream-utredning

FN:s säkerhetsråd röstade ner Rysslands förslag om att sjösätta en oberoende utredning kring sabotaget av Nord Stream-ledningarna.

Endast Ryssland, Kina och Brasilien röstade för förslaget.

Danska, svenska och tyska myndigheter utreder i nuläget händelsen. Ryska myndigheter har velat ha mer information om den svenska processen, något som nekats med hänvisning till förundersökningssekretess. Läs mer om detta här.

Torbjörn Nilsson • Hur många flyktingar finns i Polen

Hej Torbjörn! Omkring 1,5 miljoner ukrainska flyktingar har registrerats i Polen, enligt UNHCR.

Senaste om: Kriget i Ukraina