Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur ryska barn krigstränas i skolan.

Kriget i Ukraina

Nytt svenskt stödpaket till Ukraina

Regeringen föreslår ytterligare ett stödpaket till Ukraina, meddelar försvarsminister Pål Jonson (M) på en pressträff.

Stödpaketet utgörs av ammunition till materiel från tidigare svenska stödpaket, framför allt till stridsfordon 90. Det innehåller även reservdelar till stridsfordon 90, stridsvagn 122 samt artilleripjäsen Archer.

Det totala värdet på stödpaketet är cirka 3,4 miljarder kronor.

Riksdagen och finansutskottet har kallats in extra i veckan för att klubba stödet, som är det trettonde. Hittills har Sverige skänkt försvarsmateriel för närmare 17 miljarder kronor.

- Vi befinner oss i ett skede i kriget där det är viktigt att vi har bra och säkra lösningar på de plattformar och system som vi ska eller har skickat för att ukrainarna ska nå framgång, säger Pål Jonson.

(TT/SVT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Överblick

Markerad händelse

ISW: Rysslands försök till migrantkris i Finland misslyckat

Den amerikanska tankesmedjan ISW skriver i sin senaste rapport att Rysslands försök att skapa, vad ISW kallar en artificiell flyktingkris i Finland, har misslyckats.

Finlands snabba agerande med att stänga alla utom en gränsövergång mot Ryssland ska ha avvärjt det som den finska utrikesministern kallade "en del av rysk hybridkrigföring".

ISW skriver att en rysk insiderkälla uppger att det ryska inrikesministeriet uppmanats att samla migranter från Mellanöstern, Afrika och andra regioner och sedan släppa av dem vid gränsen till Finland.

Flera döda i oväder i Ryssland och Ukraina

Det oväder som har härjat i södra Ryssland, Ukraina och Moldavien i helgen har hittills krävt flera dödsoffer.

1,9 miljoner människor är utan el, enligt ryska energimyndigheter. Fyra människor rapporteras ha omkommit i Ryssland och på annekterade Krim, och ytterligare fyra i Moldavien.

I regionen Odessa i Ukraina har minst fem personer omkommit och 1 500 städer och byar är utan ström. Fyra personer rapporteras ha omkommit i Ryssland och på annekterade Krim och ytterligare fyra i Moldavien.

Rysslands president Vladimir Putin har beordrat regeringen till att vidta åtgärder för att hjälpa de drabbade områdena, uppger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

(SVT/TT)

Markerad händelse

Brittisk rapport: Sannolikt att Ryssland förlorar tusen soldater om dagen

De senaste sex veckorna kan vara de värsta för Ryssland under hela kriget när det kommer till förluster av soldater. Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i en lägesrapport.

Enligt den ukrainska militären har i genomsnitt 1 000 ryska soldater dödats eller sårats varje dag under november månad. Det brittiska departementet bedömer i sin rapport att det är troligt att den siffran stämmer.

Lejonparten av de ryska förlusterna har sannolikt skett under den ryska offensiven mot Avdijivka.

Stoltenberg: Natomedlemskap inte möjligt under kriget

Rysslands krig mot Ukraina måste ta slut innan det kan bli aktuellt för Ukraina att gå med i Nato. Det säger alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff i Bryssel.

- Alla medlemmar är överens om att ett fullt medlemskap inte är möjligt under tiden kriget fortfarande pågår, säger Stoltenberg.

Århundradets storm på Krim – ryska försvarsställningar kan vara förstörda

Nio meter höga vågor slog in över Krimhalvön under helgen i vad som beskrivs som den värsta stormen på 100 år och minst fyra människor uppges ha omkommit.

Enligt den oberoende nyhetstjänsten Astra dränktes ryska skyttegravar i vattenmassorna och andra försvarsställningar sveptes bort. Astras uppgifter kan inte bekräftas av satellitbilder då halvön är täckt av moln. Strömmen för en halv miljon människor slogs ut på grund av vindbyar på 40 meter i sekunden och mycket kraftigt regn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Explosion i fabrik för stridsvagnsmotorer

En brand utbröt på söndagskvällen i en rysk fabrik som bland annat tillverkar motorer för stridsvagnarna T-72 och T-90, skriver Ukrainska Pravda.

Bilder som publicerats av Daily Mail visar en kraftig explosion före branden.

Fabriken ligger i Tjeljabinsk vid Uralbergen, nära gränsen till Kazakstan, och torde därmed ligga utom räckhåll för ukrainska drönare.

Ryska myndigheter uppger att branden uppstod på grund av kortslutning i en transformator och begränsades till 40 kvadratmeter. Det finns inga uppgifter om hur produktionen påverkats.

Talesperson för Meta efterlyst i Ryssland

Ryssland satte på söndagen upp Metas talesperson Andy Stone på en lista över efterlysta – utan att specificera varför.

Stone är nu med på det ryska inrikesdepartementets lista över efterlysta personer.

Sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina i fjol har landet gått hårt fram mot sociala medier och mediers frihet.

I oktober i fjol beslutade Ryssland att föra upp Facebooks och Instagrams ägarbolag Meta på sin lista över "terror- och extremistorganisationer".

Facebook och Instagram har blivit blockerat i Ryssland, och kan bara nås via VPN. Även X, tidigare Twitter, och ryska oberoende medier är blockerade.

(TT)

Markerad händelse

Underrättelser: Luftvärn flyttat från Kaliningrad

Ryssland har via en luftbro flyttat sina modernaste strategiska luftvärnssystem från den västliga exklaven Kaliningrad, som ligger inklämd mellan Natoländerna Polen och Litauen, till områden närmare fronten i Ukraina.

Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin dagliga uppdatering på X, tidigare Twitter.

Enligt underättelserna flyttas systemen för att ersätta luftvärn som förstörts av ukrainska långdistansvapen. Att strategiskt viktiga Kaliningrad nu förlorar en stor del av sitt skydd mot luftangrepp visar hur pressat Ryssland är och att man börjat lida brist på avancerade vapen för att skydda sina styrkor i Ukraina, menar britterna.

Ryska luftvärnssystem av typen S-400 på vinterövning. Foto: APT/TT arkiv

Zelenskyj: Spannmålsexporten behöver skyddas

Den ukrainska spannmålsexporten - som trots Rysslands blockad pågår via en "humanitär korridor" genom västra Svarta havet, attackeras ständigt av ryska drönare och kryssningsrobotar mot fartyg och hamnanläggningar.

Vid ett internationellt möte i Kiev i helgen begär därför Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att landet får ännu mer modernt luftvärn av sina allierade i väst. Dessutom berättade han att Ukraina slutit avtal med flera länder om att få låna eskortfartyg som kan skydda transporterna på havet.

Foto: AFP/TT
Markerad händelse

Ryssland: Skjutit ner drönare över Moskva

Ryska försvaret har skjutit ner minst 20 ukrainska drönare över regionerna Tula, Kaluga och Bryansk under natten mot söndagen, uppger ryska försvarsministeriet.

Moskvas borgmästare Sergei Sobyanin uppger även att flera drönare ska ha förstörts när de var på väg mot staden, rapporterar Reuters. Till följd av drönarattacken ska flera flyg vid Moskvas största flygplatser ställts in eller försenats, enligt den ryska tidningen Kommersant.

I Tula ska en person ha skadats när en lägenhetsbyggnad träffades av en nedskjuten drönare, uppger regionens guvernör.

Ukraina flygvapen uppger å sin sida att man under natten skjutit ned åtta av nio drönare som Ryssland skickat mot landet under natten mot söndag.