Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Ryssland påstår att de återtagit Klisjtjiivka

Ryska styrkor har återtagit byn Klisjtjiivka i närheten av Bachmut i östra Ukraina, uppger ryska försvarsministeriet enligt AFP.

Ukraina har inte kommenterat Rysslands påstående.

Ryska styrkor erövrade byn i januari 2023, men Ukraina återtog den i september samma år.

Byn hade omkring 500 invånare innan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i februari 2022.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stort fångutbyte - 190 soldater frisläppta

Under dagen ägde ett fångutbyte rum mellan Ryssland och Ukraina, frammedlat av Förenade Arabemiraten. 95 ukrainska fångar byttes mot lika många ryska.

- Tack till vårt team och till Förenade Arabemiraten, skriver president Zelenskyj på Telegram.

Det är det 54:e fångutbytet mellan länderna sedan den fullskaliga invasionen inleddes i februari 2022. Totalt har 3 405 ukrainska fångar släppts från rysk fångenskap, enligt Ukrainas militära underrättelsetjänst.

Markerad händelse

Trump: "Jag älskar inte sanktioner"

Donald Trump säger i en lång intervju med Bloomberg, genomförd två veckor innan mordförsöket, att han och Vladimir Putin "kom väl överens" under hans tid som president.

- Han hade aldrig gått in i Ukraina. Jag sa: Gå aldrig, aldrig, in i Ukraina, säger Trump som senare får frågan om han övervägt att lätta på sanktionerna mot Ryssland.

Detta i ljuset av hans påstående om att kunna avsluta kriget inom 24 timmar skulle han bli ny president.

- Sanktioner tvingar alla bort ifrån oss. Så jag älskar inte sanktioner, säger Trump som sedan går vidare med att prata om Iran och Kina.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: 42 000 personer försvunna i kriget

Ukrainas inrikesdepartement har på sin lista över personer som försvunnit "under särskilda omständigheter" idag omkring 42 000 personer registrerade, skriver statliga Ukrinform.

Utöver dessa har 3 000 personer, varav majoriteten utgörs av tidigare krigsfångar, hittats välbehållna och därmed tagits bort från registret. Men desto fler har samtidigt bekräftats döda.

- Vi har idag 4 000 identifierade kroppar, där en övervägande majoritet utgörs av försvarspersonal som tidigare betraktades som försvunna, säger en talesperson för departementet.

Läs mer om Ukrainas och Rysslands förluster här. Hör Joakim Paasikivi om sidornas siffrors trovärdighet i klippet.

Markerad händelse

Uppgifter: Ukraina har övergett Krynkyj

Den ukrainska militären har dragit sig tillbaka från den lilla byn Krynkyj vid Dneprs östra strand, uppger källor med insyn för Suspilne. Beslutet ska ha tagits för flera veckor sedan.

Ukraina tog sig över floden hösten 2023 och erövrade orten. De har sedan dess bitit sig fast under ständig rysk beskjutning och nästan dagliga attacker.

Orten har utgjort en nagel i ögat för ryssarna som i övrigt kontrollerar områderna i Chersonregionens östra delar. I februari påstod Ryssland att de tagit kontroll över Krynkyj, vilket då helhjärtat avvisades av Ukraina.

Markerad händelse

Källor: Greklands gamla F-16-flyg till Ukraina

Grekland planerar att göra sig av med 32 äldre F-16-plan som en del av en modernisering av landets flygvapen, skriver Al Jazeera.

Källor uppger för kanalen att flygen är tänkta att säljas till USA som efter att ha uppgraderat dem ska skicka dem till Ukraina.

Norge, Danmark, Nederländerna och Belgien har lovat att leverera minst 79 flyg till Ukraina, som sagt sig behöva många fler för att på allvar utmana det ryska flygvapnet. Sverige har öppnat för att bistå ukrainarna med Jas Gripen, men inget beslut i frågan har fattats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland och Belarus skickar rekordfå till OS

Ryssland och Belarus skickar enbart 31 atleter till sommarens OS i Paris. Det kan jämföras med OS i Tokyo där 434 deltog.

– Man säger att man inte är intresserade och är utsatta av en bojkott av västsamfundet, säger Rysslandsexperten Martin Kragh.

Ryssland stänger flera gränsbyar

Ryssland stoppar inträde till 14 byar i gränsregionen Belgorod efter upprepade attacker från Ukraina, meddelar guvernör Vjatjeslav Gladkov.

Ryska myndigheter hävdar att över 200 personer dödats i ukrainska attacker mot gränstrakterna sedan invasionen av Ukraina inleddes 2022. Siffrorna har inte verifierats av oberoende aktörer.

Nu sätter Ryssland upp kontroller för att hindra människor från att ta sig till områdena. Bara vuxna män, iklädda skottsäkra västar och hjälmar, kommer att släppas in, enligt guvernören.

Förtydligande: Siffrornas ursprung i inlägget har kompletterats sedan publiceringen.

(SVT/TT)

Markerad händelse

Orbán: Trump kräver fredssamtal om han väljs

Viktor Orbán skriver i ett privat brev till ett antal EU-ledare att Donald Trump, om han skulle bli ny president, kommer att kräva fredssamtal mellan Ukraina och Ryssland.

Det skriver FT och Bild som tagit del av dokumentet, skrivet efter Orbáns möten med Vladimir Putin, Xi Jinping och Donald Trump.

Enligt Orbán bör EU inleda diplomatiska samtal med Ryssland samt påbörja förhandlingar på "hög nivå" med Kina för att hitta en lösning på kriget.

Orbáns administration har avböjt att svara på FT:s frågor. Trumpkampanjen har inte återkommit. Sveriges regering har inte fått brevet, uppger statsministerns pressavdelning för SVT.

Ungern är ordförandeland i EU.

Orbán och Trump i Florida den 11 juli. Foto: TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Sista ryska fartyget har lämnat Krim

Ryssland flyttade på måndagen sitt sista patrullfartyg från Krimhalvön, uppger Dmytro Pletentjuk, talesperson för den ukrainska flottan på Facebook.

"Kom ihåg den här dagen", skriver han och säger även till Reuters att det rör sig om ett örlogsfartyg av klassen "Projekt 1135".

Ukraina, som upprepade gånger attackerat ryska styrkor på Krim med hjälp av olika drönarvarianter och robotar, har tidigare uppgett att de förstört en tredjedel av den ryska Svartahavsflottan.

Hör mer om Ukrainas framgångsrika havsdrönare i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Trumps nye parhäst emot fortsatt Ukrainastöd

Donald Trump har utsett Ohio-senatorn JD Vance till sin parhäst i det amerikanska valet. Han har under sin politiska karriär motsatt sig fortsatt stöd till Ukraina. I december gjorde han det tydligt att han anser att Ukraina bör vara inställt på att ge upp delar av sitt territorium för att uppnå fred.

Läs artikeln här.