Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christopher Forsbäck skadades vid fronten – nu är han tillbaka i Ukraina. Foto: Cornelia Schauermann

Kriget i Ukraina

ISW: Ryssland har inlett offensiv i Luhansk

De ryska styrkorna trycker på och har återtagit initiativet i Luhanskregionen, skriver tankesmedjan Institute for the study of war i sin senaste lägesrapport.

Enligt dem har ryssarna nu inlett en större offensiv i regionen.

Redan under gårdagen sa regionens ukrainska guvernör att ryssarna försöker bryta igenom ukrainarnas linjer med maximal kraft i närheten av staden Kreminna och byn Bilohorivka.

Enligt ISW håller ukrainarna fortfarande stånd i området. Omkring det krigshärjade Bachmut går det dock fortsatt bättre för ryssarna och flera framsteg ska ha gjorts.

Militära styrkor tar hand om en dödad soldats kropp i Kremenna i Luhanskregionen. Foto: LIBKOS/AP/TT

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Paasikivi: "Ryssarna lyckas mala sig fram"

Under Aktuellt kommenterade överstelöjtnant Joakim Paasikivi Ukrainas behov av mer vapenstöd för att kunna stå emot de ryska attackerna:

– Det är både energi och liv som går till spillo om man inte får den här ammunitionen.

Hör mer från Paasikivi i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Talmannen riskerar sitt jobb med Ukrainastödet"

SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi kommenterar läget i det amerikanska representanthuset där talmannen Mike Johnson riskerar att förlora jobbet om han lägger fram stödet till Ukraina för omröstning.

Hör mer från korrespondenten i klippet ovan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bildt: Förstår Zelenskyjs frustration

I spåren av Irans attack mot Israel i helgen uttrycker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj frustration över att Ukraina inte får lika mycket aktivt stöd från USA som Israel fått för att skydda sig mot attacker från luften. USA, bland andra hjälpande länder, sköt ner drönare avfyrade av Iran.

Någon som förstår ukrainarens synpunkt är Sveriges före detta utrikesminister Carl Bildt (M). Han anser att hjälpa ett land försvara sig mot "glasklar aggression" är fullt förenligt med FN-stadgar.

- Jag skulle inte vilja utesluta saker längre fram om det skulle visa sig nödvändigt, säger Bildt under Aktuellt.

Hör mer från den tidigare ministern i klippet ovan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men han vill inte utlova det begärda systemet Patriot.

Diskussioner om luftvärnsstöd till Ukraina fördes under torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.

– Vi återkommer med vad vi exakt skickar. Jag ska inte utesluta, men inte absolut inte lova, att vi skickar Patriots, säger Kristersson.

Diskussionen förs nu över till ministernivå för samtal under helgen och vid ett gemensamt utrikes- och försvarsministermöte i EU i Luxemburg på måndag.

Enligt Kristersson kommer då även diskussioner föras om den "skuggflotta" av fartyg som anklagas för att kringgå EU-sanktioner mot Ryssland. (TT)

Markerad händelse

G7 vill använda frysta ryska tillgångar till Ukraina

G7 diskuterar att använda nästan 300 miljarder dollar, motsvarande närmare 3 300 miljarder kronor, i frysta ryska tillgångar som säkerhet för att ge lån till Ukraina, säger EU-kommissionens vicepresident Valdis Dombrovskis enligt Reuters.

Dombrovskis tillägger att olika alternativ övervägs och att diskussionen pågår.

Han hoppas att EU - där lejonparten av de frysta tillgångarna finns - kommer att godkänna en separat EU-åtgärd under de kommande månaderna för att använda vinsten eller räntan på tillgångarna för att hjälpa Ukraina.

Ett beslut kommer att fattas under första halvan av året, säger vicepresidenten.

Markerad händelse

Nato: Vill få till mer luftförsvar till Ukraina

Nato arbetar för att skicka fler luftvärnssystem till Ukraina, sade alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg på torsdagen vid ett möte med utrikesministrar i G7.

"Vi har sammanställt data om de olika luftförsvarssystemen vi har i Nato och fokuserat på Patriot-systemen. Och vi arbetar med allierade för att säkerställa att de omdistribuerar några av sina system till Ukraina", sa han till reportrar.

Markerad händelse

Militär utrustning skadad i attack mot flygbas på Krim

Ukrainas militära underrättelsetjänst GUR skriver att man förstörde flera robotar och radarstationer i den attack mot en rysk flygbas på Krimhalvön som det i går kom uppgifter om.

- Tack vare att man förstört rysk utrustning vid en viktig militärbas på Krim kan våra soldater vid fronten i södra Ukraina känna sig mer säkra, sade Zelenskyj vid ett extrainsatt EU-toppmöte.

Den populära och Kremlkopplade ryska militärbloggen "Rybar" skriver på Telegram att attacken bestod av minst tolv robotar som orsakade skador på "utrustning på flygfältet" samt på en närliggande byggnad.

Skadeläget beräknas fortfarande, skriver GUR.

Inom kort: USA röstar om Ukrainastöd

USA:s representanthus kommer så tidigt som på lördag att genomföra sin sedan länge planerade omröstning om ett nytt stödpaket till bland annat Ukraina, rapporterar Reuters.

Paketet är omstritt i USA, särskilt inom det republikanska partiet - där motståndet mot fortsatt stöd till Ukraina under en lång tid har tilltagit.

Enligt nyhetsbyrån kommer paketet, om det godkänns, tilldela motsvarande över 650 miljarder kronor till Ukraina, tillsammans med cirka 280 miljarder kronor i stöd till Israel.

Ukrainastödet innehåller ett förbehåll från konservativt håll om att icke-militärt ekonomiskt bistånd till Kiev ska återbetala, meddelade talman Mike Johnson.

USA:s talman Mike Johnson vid en pressträff om stödpaketet.
USA:s talman Mike Johnson vid en pressträff om stödpaketet. Foto: J. Scott Applewhite/AP
Markerad händelse

Ukrainas vädjan till EU: "Förtjänar samma skydd"

Dödstalet fortsätter stiga efter onsdagens attack mot ukrainska Tjernihiv. Sök- och räddningsarbetet har under torsdagen avslutats och 18 personer har bekräftats döda, skriver räddningstjänsten på Telegram.

Beskedet kommer strax efter att Volodymyr Zelenskyj vädjat om mer vapenstöd under ett extrainsatt EU-toppmöte, med anledning av Irans attack mot Israel.

- I vår del av Europa har tyvärr vi inte samma luftvärn som i Mellanöstern, där vi såg hur man med hjälp från sina allierade kunde stoppa nästan alla robotar och drönare som attackerade Israel, sade han under toppmötet, och tillade:

- Ukrainas himmel förtjänar samma skydd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Svenske rapparen: "Hela staden luktade lik"

Den svenske artisten Sebastian Stakset, tidigare frontfigur för för hiphop-gruppen Kartellen, har åkt på flera välgörenhetsresor till Ukraina.

SVT fick följa med honom på sin senaste resa, då i fullt arbete med att bygga ett nytt sjukhus.

– Jag är bara rädd för vad som ska hända om Ukraina förlorar, säger han.

Läs mer om Sebastian Staksets arbete i artikeln.