Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skådespelaren och Unicef-ambassadören Orlando Bloom är en av flera kändisar som träffat president Zelenskyj. Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP/SVT

Kriget i Ukraina

Ukrainas försvarsminister petas

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov förflyttas till ett annat ministerjobb, uppger parlamentsledamoten Davyd Arakhamija på Telegram. Chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst, Kyrylo Budanov, ersätter honom som landets försvarsminister.

Oleksij Reznikov har varit under stor press efter uppgifter om korruption inom försvarsministeriet och sedan avslöjandet att försvaret betalat många gånger marknadspriset för mat till frontlinjerna.

Redan under förmiddagen spekulerades det att försvarsministern skulle meddela sin avgång, men vid en presskonferens sade han beslutet var "helt upp till president Volodomyr Zelenskyj", skriver The Guardian.

Även tidigare har högt uppsatta inom försvarsdepartementet bytts ut efter anklagelser om korruption.

Oleksij Reznikov mitt i bilden. Foto: AP

Överblick

Pinnat inlägg

Här är avgörande händelserna under första året av den fullskaliga invasionen av Ukraina - månad för månad.

Pinnat inlägg

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu, till vilka länder det Ukrainska folket flyr – och ytterligare kartor som ger kontext till kriget i artikeln nedan:

Vraket av det ukrainska fraktflygplanet Anontov AN-225 på
Hostomels flygplats den 1 april. Flygplanet, även kallat "Myria" eller "Dröm", var fram till dess att det förstördes i en rysk attack i början av invasionen världens största.

Foto: Sergej Dolzhenko/EPA/TT
Markerad händelse

Ryska soldater dör i alkoholrelaterade olyckor

Uppemot 200 000 ryska soldater har dött sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022, men en "betydande minoritet" av dessa har inte dött i strid, utan i olyckor i samband med alkoholkonsumtion.

Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste underrättelserapport.

Andra dödsorsaker som inte kan kopplas till striderna är troligen felaktig hantering av vapen, trafikolyckor och förfrysning, skriver departementet vidare.

Tung alkoholkonsumtion är vanligt i stora delar av det ryska samhället och en, om än tyst, accepterad del av det militära livet, även i strid, enligt britterna.

Markerad händelse

ISW: Rysslands vinteroffensiv har misslyckats

Den ryska vinteroffensiven har hittills misslyckats. Det konstaterar den amerikanska tankesmedjan ISW i sin senaste underrättelserapport.

Generalstabschefen Valerij Gerasimov, som är högst ansvarig för Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina sedan i januari, hade i uppdrag av Kreml att ta kontroll över Donbasregionen senast den 31 mars. Men när tidsfristen nu har löpt ut har Gerasimov och de ryska styrkorna bara gjort marginella framsteg där, skriver tankesmedjan.

Enligt ISW är det sannolikt att Ryssland på grund av den misslyckade vinteroffensiven kommer att göra en ommöblering i dess militärledning.

På lördagen uppgav även det brittiska försvarsdepartementet att de ryska styrkorna bara gör marginella framryckningar i Donbas och att de förlorat tiotusentals soldater.

Valerij Gerasimov (höger) tillsammans med Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu. Foto: Gavril Grigorov/Kreml/Sputnik/EPA/TT
Markerad händelse

Klosterledare i Kiev sätts i husarrest

En domstol i Kiev har beordrat att ledaren för den ukrainsk-ortodoxa kyrkan, metropolit Pavel, ska sättas i husarrest.

Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU anklagar metropolit Pavel för att stödja den ryska invasionen, vilket han nekar till.

SBU lade fram sina anklagelser under en domstolsförhandling på lördagen, en förhandling som avbröts när Pavel sade att han var sjuk. Fallet ska åter upp i domstol på måndag.

Jag har aldrig varit på angriparnas sida. Det här är mitt land, sade han till journalister utanför domstolen på lördagen.

(TT)

SBU gjorde en husrannsakan hos Pavel inne i klostret Petjerska i Kiev medan ett 50-tal av hans följare demonstrerade utanför. Bild: Sergei Chuzavkov/AFP/TT

Tre saker som kan påverka kriget

Kändisar som skakar hand med den ukrainske presidenten, Norges leverans av Leopard-2-stridsvagnar och stridsflyg som till slut skickats till Ukraina. SVT:s utrikesreporter fördjupar tre händelser som kan påverka kriget i Ukraina just nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Biden kräver att Ryssland släpper amerikansk journalist

I fredags uttalade sig Joe Biden för första gången om den amerikanske journalisten Evan Gershkovich som greps av den ryska säkerhetstjänsten FSB misstänkt för spionage.

Biden kräver att han släpps fri.

Gershkovich, som jobbar för Wall Street Journal riskerar upp till 20 års fängelse, enligt statliga ryska nyhetsbyråer. USA har sedan tidigare uppmanat alla sina medborgare att som befinner sig i Ryssland att ta sig där ifrån.

Ukraina beställer 100 pansarfordon från Polen

Ukraina har beställt 100 bepansrade trupptransportfordon av typen Rosomak som tillverkas i Polen på licens från Finland, meddelar Polens premiärminister enligt AFP.

– Jag kommer med en order som lades i går av premiärminister Denys Sjmyhal på 100 Rosomak som kommer att tillverkas här, säger Mateusz Morawiecki under ett besök på fabriken i  staden Siemianowice Slaskie.

Ordern kommer att finansieras genom medel som Polen har fått från EU och pengar som Ukraina fått från USA, enligt premiärministern. Han uppgav inte vad kontraktet är värt i pengar.

(TT)

Markerad händelse

Sjojgu lovar ökade ammunitionsleveranser

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu lovar att öka leveranserna av ammunition till de ryska styrkorna som strider i Ukraina.

Det säger han i en video som publicerades av det ryska försvarsdepartementet på Telegram på lördagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I videon deltar den ryske försvarsministern i ett möte med landets högsta militära ledning och säger:

- Volymen av leveranser av den mest efterfrågade ammunitionen har fastställts. Nödvändiga åtgärder vidtas för att öka dem.

Sjojgu har tidigare fått kritik, bland andra av Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin, för att inte förse de ryska styrkorna i Ukraina med tillräckligt mycket ammunition.

Sergej Sjojgu besökte under onsdagen försvarsfabriker i Tjeljabinsk- och Kirovregionerna i Ryssland. Foto: Rysslands försvarsdepartement/AP/TT

Ukrainska soldater i en stridsvagn i närheten av staden Bachmut i Donetskregionen.

Foto: Genya Savilov/AFP/TT

Senaste om: Kriget i Ukraina