Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Frågan är hur många av den modernaste typen av robotar Ryssland har, och tragiskt sätt så kommer vi nog få se hur många de har, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Foto: SVT / Maxar technologies

Kriget i Ukraina

Michel: "Välkommen till EU"

Europeiska rådets ordförande Charles Michel laddade på torsdagen upp en bild av honom själv och president Zelenskyj på Twitter.

"Välkommen hem. Välkommen till EU." skriver Michel.

Han sa senare att en uppdatering kring Ukrainas integration in i EU kommer i slutet av året.

Ukraina beviljades i somras status som kandidatland till EU. Flera länder, främst i Östeuropa, har krävt att landet ska få ett snabbspår in i EU, men andra EU-länder har pekat på att det kan dröja flera år innan Ukraina blir fullvärdiga medlemmar.

Potentiella medlemsländer måste uppfylla en rad krav uppställda av EU-kommissionen, vilket kan ta lång tid. Ett exempel på detta är Turkiet som varit kandidatland i över 23 år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Överblick

Här är avgörande händelserna under första året av den fullskaliga invasionen av Ukraina - månad för månad.

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu, till vilka länder det Ukrainska folket flyr – och ytterligare kartor som ger kontext till kriget i artikeln nedan:

IMF överens om miljardstöd till Ukraina

Den internationella valutafonden IMF har nått en överenskommelse med Ukraina om ett fyraårigt finansieringsarrangemang på cirka 15,6 miljarder dollar, skriver Sky News.

Syftet med stödpaketet är att stötta upp den ukrainska ekonomin som drabbats hårt av Rysslands invasion.

IMF:s styrelse väntas rösta om överenskommelsen inom de närmaste veckorna.

Odessa utsatt för robotattack

Ryssland avfyrade på tisdagen fyra robotar mot Odessa i södra Ukraina, uppger Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak enligt Kyiv Independent.

Ukrainas luftvärn lyckades skjuta ner två av robotarna, men de andra två slog ner i staden. Tre personer ska ha skadats när ett trevåningshus träffades.

SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson befann sig i Odessa när händelsen inträffade.

- Vi åt middag när vi hörde flyglarmet. Sedan tog det bara några minuter innan vi hörde ljudet av en explosion, säger hon.

Det är oklart om explosionsljudet orsakades av nedslaget eller Ukrainas luftvärn.

- Det lät som om det var några hundra meter bort, men det är svårt att avgöra, säger hon .

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sjojgu: Färre och färre steg till kärnvapen

Det är färre och färre steg kvar till en kollision av kärnvapen mellan Ryssland och väst. Det säger Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu enligt ryska nyhetsbyråer.

Uttalandet är en reaktion på att Storbritannien ska skicka ytterligare stridsvagnar och ammunition i form av granater med utarmat uran till Ukraina.

– Om detta händer kommer Ryssland att tvingas reagera därefter. Det kollektiva väst redan har börjat använda vapen med en kärnvapenkomponent, sa Vladimir Putin.

På grund av att uran har en högre densitet än många andra metaller används det i spetsarna på vissa granater för att penetrera pansar på exempelvis stridsvagnar.

Det är omdiskuterat huruvida ammunition med utarmat uran kan orsaka hälsorisker på grund av radioaktivitet.

Det brittiska försvarsdepartementet menar att Kremls reaktion är ett medvetet försök till desinformation.

"Det är en standardkomponent och har ingenting med kärnvapen att göra. Det vet Ryssland", säger departemenet i ett uttalande.

Endast sju Natoländer når tvåprocentsmålet

Trots att kriget i Ukraina fått många europeiska länder att rusta upp så nådde endast 7 av Natos 30 medlemsländer målet att spendera 2 procent av BNP på försvaret 2022.

Länderna som når målet är Estland, Grekland, Lettland, Litauen, Polen, Storbritannien och USA. Det framgår i Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs årsrapport som publicerades i dag.

Det land som spenderar högst andel av BNP på försvaret är Grekland på 3,54 procent. Det Natoland som lägger minst andel av BNP på försvaret är Luxemburg på 0,62 procent.

Enligt Stoltenberg hade Nato väntat sig att ytterligare två länder skulle nå målet.

- Men eftersom BNP har ökat mer än förväntat för vissa medlemsländer har två länder som vi trodde skulle nå 2 procent hamnat strax under 2 procent, sa Stoltenberg på en presskonferens.

Markerad händelse

Stoltenberg: Ryssland har bett Kina om vapen

Ryssland ska ha bett Kina om militärt stöd och den kinesiska ledningen har övervägt frågan. Det har Nato fått indikationer på enligt generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Däremot finns inga bevis på att några vapen har skickats till Ryssland från Kina, menar Stoltenberg.

I samband med Xi Jinpings besök i Moskva varnar Stoltenberg för en sådan utveckling.

- Kina bör inte ge militärt stöd till Ryssland, det skulle vara att stödja Ryssland olagliga krig, säger Stoltenberg på en presskonferens.

Japans premiärminister på plats i Kiev

Japans premiärminister Fumio Kishida befinner sig i den ukrainska huvudstaden Kiev, uppger japanska medier. Han har under de senaste dagarna besök Indien.

Under besöket kommer Kishida att "visa respekt för det ukrainska folkets mod och tålamod som försvarar sitt hemland under president Zelenskyjs ledning", enligt ett uttalande från det japanska utrikesministeriet.

Fumio Kishida väntas också erbjuda stöd till Ukraina vid ett möte med Volodymyr Zelenskyj och "visa sin absoluta förkastelse av Rysslands ensidiga förändring av status quo genom invasion och våld", heter det i ministeriets uttalande.

Den japanske ledaren är den ende G7-ledaren som hittills inte besökt Ukraina, och har på hemmaplan pressats att åka till det krigsdrabbade landet.

Kishidas besök i Kiev sker samtidigt som Kinas president Xi Jinping befinner sig på ett tre dagar långt besök i den ryska huvudstaden Moskva.

(TT)

Kina efterfrågar regelbundna möten med Ryssland

Kinas president Xi Jinping har bjudit in Rysslands premiärminister Mikhail Mishustin att besöka Kina, rapporterar Reuters som hänvisar till den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Xi Jinping ska även ha uttryckt en önskan om regelbundna möten mellan de respektive ländernas premiärministrar.

Den kinesiske presidenten ska även ha bjudit in Rysslands president Vladimir Putin till den tredje upplagan av handelsforumet "Ett bälte, en väg" i Kina, rapporterar Reuters.

Kreml: "USA deltar redan i konflikten"

USA är delaktiga i konflikten mellan Ryssland och Ukraina, detta eftersom de ämnar att "besegra Ryssland", säger Nikolaj Patrushev, talesperson för det ryska säkerhetsrådet.

"Med målet att besegra Ryssland fortsätter USA och deras underordnade att pumpa den ukrainska regimen med vapen och är på så sätt redan en deltagare i konflikten" säger Patrushev enligt den ryska nyhetsbyrån TASS.

USA har inte kommenterat uttalandet.

Två ryska bombplan flög över japanskt vatten

Enligt Rysslands försvarsminister ska två ryska bombplan gjort en rutinflygning över det japanska havet, det rapporterar Reuters med hänvisning till ryska nyhetsbyråer på tisdagen.

Flygningarna ska ha genomförts i enlighet med internationell lag och gjordes över neutralt vatten, citerades försvarsministeriet.

Under måndagen meddelade Japans utrikesdepartement att landets premiärminister Fumio Kishida är på väg till Ukraina för möta president Volodymyr Zelenskyj och erbjuda Ukraina sitt stöd.

Elin Jönsson: Ukraina skeptiskt till Kinas intentioner

I Ukraina ses det pågående mötet mellan Ryssland och Kina i Moskva som ett direkt hot. Ett eventuellt starkt militärt stöd till Ryssland från Kina skulle vara avgörande i det skedet kriget är nu, där båda sidor behöver mer vapen och ammunition, menar Elin Jönsson, SVT:s korrespondent i Ukraina.

- Man är livrädd för att Kina ska börja skicka ammunition och framförallt drönare som Kina är bra på, säger Elin Jönsson.

Från ukrainskt håll är man skeptisk till både Kinas intentioner och vad ett närmare samarbete länderna emellan kan leda till.

- Det är mycket som Kina behöver från Ryssland och man vill från Kinas håll nog inte se en rysk förlust i det här kriget, säger Elin Jönsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Senaste om: Kriget i Ukraina