Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oscar Jonsson: Tre platser där det pågår avgörande strider just nu. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Zelenskyj: Ukraina och EU kämpar mot Ryssland tillsammans

Volodomyr Zelenskyj tackar i ett tal i EU-paparlamentet på torsdagen alla länder som har hjälpt Ukraina med vapen och utrustning i det pågående kriget. Men han betonar också att landet behöver ännu mer stöd.

Zelenskyj säger också att Ukraina och EU-länderna kämpar tillsammans mot Ryssland, som är "den mest anti-Europeiska kraften" i världen.

Samtidigt aviserar han en förhoppning om att Ukraina kommer att bli en del av EU efter framgångar i kriget mot Ryssland.

Överblick

Pinnat inlägg

Här är avgörande händelserna under första året av den fullskaliga invasionen av Ukraina - månad för månad.

Pinnat inlägg

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu, till vilka länder det Ukrainska folket flyr – och ytterligare kartor som ger kontext till kriget i artikeln nedan:

Markerad händelse

Hundratusentals ryssar kallas till militärtjänst

147 000 ryska medborgare kommer kallas till lagstadgad militärtjänst enligt en order undertecknad av den ryske presidenten Vladimir Putin, rapporterade The Guardian som hänvisar till ryska statliga medier.

Mobiliseringen, som sker under våren, gäller civila i åldrarna
18 och 27 år som inte redan ingår i den militära reserven.

Sedan tidigare har Ryssland mobiliserat omkring 300 000 man där 100 000 satts in vid fronten i Ukraina. Förvarsministern sa då att värnplikten "inte på något sätt var relaterad till den särskilda operationen", vilket är Rysslands officiella term för dess invasion av Ukraina.

Bilden visar Rysslands president Vladimir Putin som sitter vid sitt skrivbord och håller en bunt papper.
Rysslands president Vladimir Putin vid sitt skrivbord 30 mars 2023
Markerad händelse

USA: Ryssland ber Nordkorea om vapen

Enligt amerikanska uppgifter försöker Ryssland aktivt skaffa ytterligare ammunition och vapen från Nordkorea, rapporterar BBC.

Ryssland försöker skicka en delegation till Nordkorea och erbjuda mat i utbyte mot vapen, sa Vita husets talesperson John Kirby under en pressträff.

Washington är oroad över att Pyongyang kommer att bistå Ryssland, fortsatte han.

Fråga om FNs säkerhetsråd • Stämmer det att Ryssland ska tillträda som ordförandeland i FNs säkerhetsråd från 1 april eller är det ett skämt?

Tack om ni kan skriva något om detta.

/Anders

Det stämmer. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov kommer att leda ett möte i FN:s säkerhetsråd i april när Ryssland tar över ordförandeskapet. Det meddelade Maria Zacharova, talesperson vid Rysslands utrikesdepartement, på en pressträff tidigare under dagen.

Fokus under det ryska ordförandeskapet kommer att vara en debatt på hög nivå om "försvaret av principerna i FN-stadgan", enligt Zacharova.

Markerad händelse

Vita huset: Amerikaner uppmanas lämna Ryssland

Alla amerikaner som befinner sig i Ryssland uppmanas att omedelbart lämna landet. Det meddelar Vita huset i ett uttalande.

Beskedet kommer efter att den amerikanska journalisten Evan Gershkovich greps i Ryssland tidigare under dagen misstänkt för spionage.

"På det starkaste möjliga sätt fördömer vi Kremls fortsatta försök att skrämma, förtrycka och straffa journalister och röster från det civila samhället", står det i uttalandet.

Även den 13 februari i år uppmanade utrikesdepartementet amerikaner att lämna Ryssland.

Markerad händelse

Kremls cyberstrategi avslöjas av visselblåsare

Tusentals läckta dokument visar på den nära kopplingen mellan Kreml och ryska cyberattacker. Det visar en granskning från journalistnätverket Paper trail media där tidningar som The Guardian, Washington Post, Süddeutsche Zeitung och Der Spiegel ingår.

Dokumenten, som går under namnet ”Vulkan Files”, kopplas till en rysk visselblåsare inom cybersäkerhetsfirman NTC Vulkan. Företaget ska bland annat ha spridit desinformation och utfört hackerattacker på uppdrag av militären och underrättelsetjänsten.

Markerad händelse

En ögonblicksbild från Ukraina

SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson och fotograf Lars Lyrefelt besökte en liten stad idag. Sedan invasionen har 33 män från Apostolove förlorat sina liv vid fronten. Det har varit två begravningar den här veckan.

Invånarna tar emot soldaten Oleksandr knäböjandet, vilket blivit en tradition sedan invasionen. Vid hans kista tar hans hustru och den åttaåriga dottern Sofia farväl.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Gershkovich häktas i två månader

En domstol i Moskva beslutar att WSJ:s reporter Evan Gershkovic häktas fram till den 29 maj, nästan två månader, rapporterar Reuters.

Gershkovich greps under en reportageresa till ryska Jekaterinburg i Uralbergen och är enligt den ryska säkerhetstjänsten FSB misstänkt för spionage för USA:s räkning.

Hans arbetsgivare Wall Street Journal har häftigt förnekat anklagelserna. Gershkovichs advokat fick varken närvara vid häktningsförhandlingen eller ta del av anklagelserna mot sin klient.

Två bilder varav den ena visar Evan Gershkovichs och den andra när han förs till häktningsförhandlingen i en domstol i Moskva.
Evan Gershkovichs förs till häktningsförhandlingen i en domstol i Moskva.

EU: Ukraina-politiken avgörande för Kina-samarbete 

- En fredsplan i Ukraina som innebär rysk annektering är omöjlig. Det här måste vi vara ärliga om. Det säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett linjetal inför nästa veckas resa till Peking.

Kommissionsordföranden betonar att EU:s förhållande till Kina är för viktigt för att riskeras, även om kontakterna blivit både mer sällsynta och svåra de senaste åren.

Nästa veckas resa till Peking gör von der Leyen tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Bankmän döms för Putinmiljoner

Fyra bankmän som låtit en nära vän till Rysslands president sätta in "enorma summor" i schweiziska banker har dömts till sju månaders villkorlig dom.

Enligt domstolen är de skyldiga till att ha brustit i att iaktta "skälig försiktighet" gällande transaktionerna, som gjordes av den ryske cellisten Sergej Roldugin.

(TT)

Markerad händelse

Wall Street Journal-reporter gripen i Ryssland

Journalisten Evan Gershkovich har gripits av den ryska säkerhetstjänsten FSB misstänkt för spionage.

"På uppdrag från USA har Gershkovich samlat in information som är statshemligheter från ett företag i den ryska militärindustrin" , säger FSB.

Gershkovich arbetar för Wall Street Journal och har bland annat rapporterat om kriget i Ukraina, Putin och den ryska ekonomin.

Han greps i staden Jekaterinburg och riskerar upp till 20 års fängelse, enligt statliga ryska nyhetsbyråer.

Evan Gershkovich greps i Jekaterinburg. Foto: Anton Basanaev/AP/TT samt journalisten @evangershkovich Instagramkonto

Senaste om: Kriget i Ukraina