Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Frågan är hur många av den modernaste typen av robotar Ryssland har, och tragiskt sett så kommer vi nog få se hur många de har, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Foto: SVT / Maxar technologies

Kriget i Ukraina

Norges regering föreslår 75 miljarder i stödpaket

Norges statsminister Jonas Gahr Støre föreslår att Stortinget godkänner 75 miljarder norka kronor i stöd till Ukraina under fem år, rapporterar Dagens Näringsliv.

Det innebär 15 miljarder per år och 2023 går 50 procent till militärt bistånd och 50 procent till humanitärt bistånd, säger Støre.

På måndagsförmiddagen mötte Støre och finansminister Trygve Slagsvold de parlamentariska ledarna i Stortinget.

F.v Geir Pollestad (Sp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Jonas Gahr Støre ( Ap), Rigmor Assrud (Ap), Irene Ojala (partiet Patientfokus). Foto NTB
F.v Geir Pollestad (Sp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Jonas Gahr Støre ( Ap), Rigmor Assrud (Ap), Irene Ojala (partiet Patientfokus) Foto NTB

Överblick

Pinnat inlägg

Här är avgörande händelserna under första året av den fullskaliga invasionen av Ukraina - månad för månad.

Pinnat inlägg

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu, till vilka länder det Ukrainska folket flyr – och ytterligare kartor som ger kontext till kriget i artikeln nedan:

Ukrainska soldater under utbildning i Storbritannien

Storbritannien utbildar nu ukrainska soldater i att använda vapensystemet AS-90, rapporterar AP. AS-90 är en så kallad bandhaubits och utbildningen sker på brittisk mark, enligt nyhetsbyrån.

Tidigare i år utlovade Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak att 30 vapensystem av typen skulle skickas till Ukraina.

Ukrainska soldater under övning i Storbritannien. Bilden togs på fredagen. Foto: Kin Cheung/AP/TT

USA utvidgar sanktioner mot Belarus

Det amerikanska finansdepartementet inför ytterligare sanktioner mot Belarus, skriver departementet på sin hemsida.

Sanktionerna riktas bland annat mot statligt ägda företag. Ett flygplan av typen Boeing 737 som beskrivs som den belarusiske presidenten Alexander Lukasjenkos privata färdmedel beläggs också med restriktioner.

"Vi är fortfarande fast beslutna att orsaka kostnader för Lukasjenkos regim för dess kuvande av demokratin och dess stöd för Putins krig", går att läsa i uttalandet från finansdepartementet.

Kreml nobbar Earth hour – klassar WWF som utländsk agent

När den årliga internationella miljömanifestationen "Earth hour" går av stapeln på lördagen kommer det ryska styret inte att delta. Det beskedet gav Kremls talesperson Dmitrij Peskov på fredagen, rapporterar Reuters.

Anledningen är att den ryska grenen av Världsnaturfonden (WWF), som arrangerar manifestationen, nyligen klassats som en "utländsk agent" av Rysslands justitiedepartement.

Lagen om så kallade utländska agenter antogs 2012 och innebär att organisationer som helt eller delvis finansieras med medel från utlandet förses med en särskild stämpel. Sedan införandet har det ryska styret upprepade gånger anklagats för att använda lagen för att kontrollera bland annat människorätts- och miljöorganisationer.

Spaniens premiärminister: "Vi borde följa Kina"

Världen borde lyssna på Kina om vi ska hitta en väg ut ur kriget i Ukraina, säger Spaniens premiärminister Pedro Sanchez på fredagen, rapporterar Reuters.

"Kina är en global aktör, så uppenbarligen måste vi lyssna till dess röst för att se om vi gemensamt kan sätta stopp för detta krig så att Ukraina kan återställa sin territoriella integritet", sa Sanchez på en presskonferens i Bryssel efter ett möte med Europeiska rådet.

Markerad händelse

Svåra förhållanden för tusentals civila i Bachmut

Cirka 10 000 ukrainska civila, däribland många äldre och funktionshindrade, är fast i och runt den belägrade staden Bachmut och lever för närvarande under mycket svåra omständigheter, meddelade den Internationella Rödakorsetkommittén (ICRC) på fredagen, rapporterar Reuters.

"De civila som sitter fast där lever under mycket svåra förhållanden och tillbringar nästan hela dagarna i skyddsrummen medan intensiv beskjutning pågår", sa Umar Khan på ICRC.

Ryska styrkor har i månader försökt erövra staden i östra Ukraina.

En lägenhet i en byggnad som skadats av beskjutning av ryska trupper i Bachmut, Ukraina, 15 mars 2023. Foto: Roman Chop/AP/TT

Tecknande tolvåring kan straffas i Ryssland

En rysk flicka som målade en teckning om kriget i Ukraina blev tagen av polis och skild från sin pappa. Tolvåriga Masja målade en kvinna och ett barn bredvid en ukrainsk flagga. På flaggan står "Leve Ukraina" och kvinnan håller upp en hand mot projektiler som skjuts mot dem från en rysk flagga, på vilken det står "Nej till krig".

Elevernas uppgift var att göra teckningar till stöd för den ryska militären. Polisen larmades till skolan och nästan ett år senare, pågår ett rättsfall där pappan kan bli av med vårdnaden om sin dotter.

- Det är viktigt att förstå att Moskaljov-fallet är del av en större oroväckande trend, som del av ett bredare tillslag i krigstid där regimen rutinmässigt ger sig efter minderåriga krigskritiker och deras familjer, säger Maria Kuznetsova vid rättsorganisationen OVD-Info, vars advokater hjälper Aleksej Moskaljov i rätten, till brittiska The Guardian.

(TT)

Markerad händelse

Gazprom tackar ja till undersökning vid Nord Stream

Danmark har bjudit in det ryskkontrollerade företaget Nordstream 2 AG att delta i undersökningen och bärgningen av det föremålet som för en vecka sedan påträffades vid en besiktning av den saboterade rörledningen Nord Stream. Under fredagen stod det klart att det ryska företaget tackar ja till att medverka, rapporterar Reuters.

"Det är verkligen positiva nyheter när ägaren av rörledningen bjuds in att delta i mycket viktiga faser av utredningen," säger
Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml på fredagen,

För en vecka sedan som danska myndigheter meddelade att de hittat ett cylinderformat föremål på 40 gånger 16 centimeter vid en besiktning, rapporterar Reuters.

Danska myndigheter har undersökt objektet som observerats vid Nord Stream 2-rörledningen i Östersjön. Det bedöms fortfarande att föremålet inte omedelbart utgör en säkerhetsrisk. Även det norska försvaret kommer delta i bärgningen, skriver den danska Energistyrelsen.

Objektet som upptäckts bredvid Nord Stream 2. Foto: Danska Försvarsministeriet /TT

Ryske ex-presidenten: "Vill lösa konflikten genom samtal"

Ryssland planerar inte att gå i direkt konflikt med Nato och är intresserade av att lösa det de kallar för "konflikten i Ukraina" genom samtal, det säger den före detta ryske presidenten Dmitrij Medvedev, rapporterar Reuters med hänvisning till nyhetsbyrån Interfax.

Samtidigt varnade Medvedev för att varje ukrainskt försök att ta tillbaka Krimhalvön är ett skäl för Ryssland att ta till "vilket vapen som helst" i försvar.

Markerad händelse

Ukraina: Robotattack mot säkerhetsbyggnad för civila

Minst sju civila har dött i samband med ett ryska robotattacker i norra och östra Ukraina under natten till fredagen, rapporterar Reuters med hänvisning till ukrainska myndigheter.

Enligt den regionala åklagarmyndigheten i Donetsk avfyrades två ryska robotar vid 01-tiden. En av dessa ska ha träffat en byggnad som fungerar som säkerhetszon åt civila, rapporterar CNN. Fem personer ska ha omkommit och två skadats i staden
Kostantynivka, enligt ukrainsk räddningstjänst.

Ytterligare två personer ska ha dött och sju skadats i samband med ryska attackar i staden Bilopillia i Sumy-regionen, rapporterar Reuters.

Zelenskyj: "Samarbete kan leda till seger i slutet av året"

Efter att ha besökt frontlinjerna i den regionen Cherson på torsdagen uttryckte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj optimism och att ett samarbete med europeiska allierade skulle kunna leda till en seger i kriget i slutet av året, rapporterar CNN.

Han tillade att det fortfarande finns problematiska omständigheter som exempelvis förseningar av vapenleveranser.

Senaste om: Kriget i Ukraina