Foto: SVT Bild

Disketter används för kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska militären använder sig fortfarande av disketter från 1970-talet för att koordinera vissa funktioner inom kärnvapenprogrammet, enligt en statlig rapport. Försvarshögkvarteret Pentagon är en av flera myndigheter som uppmanas att brådskande uppgradera sina system.

Enligt rapporten spenderas motsvarande över 500 miljarder skattekronor på att upprätthålla system med åldrande teknik, tre gånger mer än vad som investeras i moderna IT-system.

Åttatumsdiskett till IBM:s serie 1-datorer – som kom 1976 när Gerald Ford var president – används bland annat för att koordinera interkontinentala ballistiska robotar och bombplan.

– Detta system är fortfarande i bruk eftersom det, kort sagt, fortfarande fungerar, säger Pentagons talesperson Valerie Henderson.

Enligt rapporten ska systemet helt bytas ut före 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.