Den fallne ärkeängeln Lucifer omgiven av två barn. Foto: TT

Djävulsstaty avtäckt i Detroit

Publicerad

Flera hundra personer deltog i en mässa i Detroits katolska kyrka under helgen för att demonstera mot att man rest en staty av djävulen i staden.

Djävulsstatyn är drygt två och en halv meter hög, väger ett ton, och kostade mer än 700.000 kronor att bygga. Bakom den står anhängare av The Satanic Temple (Satans tempel), som på lördagen sade att de skulle resa statyn på en plats i Detroit dit bara besökare med biljett hade tillträde, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Då samlades uppemot 250 personer i St Joseph-kyrkan i protest mot den satanistiska tilldragelsen.

En motvikt till statyn ”De tio budorden”

Organisationens mål är en total separation av stat och kyrka, och vill att satanisk litteratur ska distribueras tillsammans med kristet material på delstatsregeringens mark. Statyn var tänkt att resas på delstatsregeringens mark i Oklahoma city, som motvikt till den kristet orienterade statyn ”De tio budorden”, skriver The Guardian.

Bryter mot lagen

En domstol beslöt nyligen att De tio budorden, som restes 2012, bryter mot lagen om att statsegendom inte får användas i religiösa syften.

Anhängarna till The Satanic Temple säger nu att de också vill resa en staty över den fallne ärkeängeln utanför delstatshuset i Arkansas där man också planerat att ställa upp De tio budorden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer