Dödstalet stiger efter tyfonen Vamcos framfart över Filippinerna. Foto: Fillipinska kustbevakningen/Reuters

Dödlig orkan drar vidare mot Vietnam

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Vamco, det dödligaste ovädret som drabbat Filippinerna i år, skördar nya offer. Dödstalet har stigit till 53, samtidigt som räddningsarbetare oförtrutet kämpar för att evakuera strandsatta på ön Luzon.

Fortfarande saknas över 20 människor, enligt landets militär. Samtidigt ökar oron i Vietnam, tvärs över Sydkinesiska havet från Filippinerna.

Vindar med orkanstyrka – över 45 meter i sekunden – rör sig snabbt över havet och tros slå hårt mot Vietnams kuststräcka. Myndigheter har gett order om att 460 000 personer ska förbereda sig för att evakuera.

Vamco blir den trettonde stormen att drabba Vietnam i år. Sedan oktober har fler än 160 människor redan omkommit i naturkatastrofer orsakade av ovädren.

– Det har inte funnits något andrum för de fler än åtta miljoner människorna i centrala Vietnam. Varje gång de börjar återuppbygga sina liv och levebröd så slås de ner av ännu en storm, säger Nguyen Thi Xuan Thu vid vietnamesiska Röda korset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.