Så varmt i Indien, upp till 47 grader, att gatornas ränder smälter bort. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dödlig värmebölja i Indien

Publicerad

Dödssiffran stiger, gator smälter och människor jagar skydd från solen i den värsta värmeböljan på flera år i Indien. Hemlösa, gamla och sjuka drabbas hårdast av den skoningslösa hettan – och indiska myndigheter uppmanar människor att stanna inomhus.

Södra Indien lider svårt av torkan och den höga värmen. I delstaten Andra Pradesh har över 1.000 människor dött, rapporterar CNN.

En av de som drabbats är 75-årige Mallayia Baddula, som bor i den lilla byn Perepally i delstaten Telagana. Hans son Venkatesham skulle ge sig i väg för att hämta medicin åt sin far, men kom aldrig tillbaka.

– Jag har fått höra att han dog av solsting, berättar Mallayia Baddula, som nu måste ta hand om familjen på egen hand.

Hemlösa drabbas hårt

Dödssiffran i hela landet har stigit, oche flesta har dött på grund av solsting eller uttorkning. Den högsta temperaturen som uppmätts är 47 grader, i delstaten Odisha, enligt CNN. I Andra Pradesh har genomsnittstemperaturen varit upp till 7 grader varmare än normalt, men enligt meteorologer väntas den sjunka under de kommande dagarna.

De som drabbas hårdast av den skoningslösa värmen är indiens fattiga, äldre och sjuka. The Guardians utsände vittnar om att många människor har svårt att ens finna skydd i skuggan av ett träd.

CNN:s reporter i Delhi rapporterar om hur man om nätterna kan se rader av människor som ligger längs vägarna – uppe på refuger mellan de hårt trafikerade vägarna där varm avgas sprutar ur bilar och rickshaws som kör förbi.

Väntas regn i nästa vecka

Värmen har, förutom dödsfallen, orsakat problem då vägar smält samman, och bönder har stora problem att ta hand om sina djur i hettan. Myndigheter uppmanar nu människor att hålla sig inomhus under de värsta timmarna på dagen, enligt The Guardian.

Temperaturerna väntas sjunka något under de kommande dagarna. Monsunen, som beräknas dra in över Indiens kust i slutet av maj, kommer att kyla ner landet. Men regnperioden når inte landers uttorkade delar i norr förrän om flera veckor.

Maj och juni är Indiens varmaste månader med temperaturer, även i vanliga fall, omkring 40 grader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer