En av de skadade vid explosionerna lämnar sjukhuset. Foto: TT

Dödliga explosioner när offer begravdes i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Uppåt 20 människor dödades när flera explosioner inträffade vid begravningen av en politikerson i Afghanistans huvudstad Kabul.

Minst 87 människor skadades, rapporterar afghanska Tolo News med hänvisning till myndigheter.

– Ljudet av explosioner hördes överallt och jag såg att mina händer och ansikte fattat eld. Det låg kroppsdelar överallt, säger Mohammad Azim, som behandlas för brännskador, till Reuters.

Ett italienskdrivet sjukhus i Kabul, uppger att 16 personer vårdas på sjukhuset och att minst 19 personer dödats. Men uppgifterna om antal offer går isär. Enligt hälsodepartementet har sju dödsoffer bekräftats medan 119 personer har förts till sjukhus.

Begravningen hölls för sonen till en högt uppsatt politiker. Han och fyra andra personer dödades i går när säkerhetsstyrkor öppnade eld mot regeringskritiska demonstranter i Kabul. Då skadades även 23 människor, varav merparten ingår i säkerhetsstyrkorna, enligt landets vice inrikesminister Murad Ali Murad.

Läs mer: Många döda i explosion i Kabul

Minister på plats

Flera högdjur fanns på plats vid lördagens begravning, bland annat chefsminister Abdullah Abdullah som ställde upp i presidentvalet 2014. Ingen grupp har hittills sagt sig ligga bakom attentatet.

Centrala delar av Kabul har spärrats av för att hindra nya regeringskritiska demonstrationer. Säkerhetsstyrkorna har satt upp vägspärrar, och bepansrade fordon patrullerar gatorna. Myndigheterna har förbjudit demonstrationer med motiveringen att stora folksamlingar riskerar att bli mål för attentat.

LÄS MER: Analys: I Kabul finns inte en enda säker plats

Stannar kvar

En mindre grupp demonstranter har dock stannat kvar i ett läger i närheten av platsen för onsdagens bombattentat som dödade minst 80 människor och skadade uppemot 500.

Demonstranterna kräver att regeringen avgår på grund av det försämrade säkerhetsläget i Kabul, men också att regeringen avrättar elva dödsdömda fångar från den talibananknutna gruppen Haqqani-nätverket, som underrättelsetjänsten anklagar för dådet.

LÄS MER: Utvisade afghaner landade i bombdrabbat Kabul

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.