Räddningspersonal utanför den kollapsade byggnaden i Magnitogorsk i Ryssland. En gasexplosion tros ha föranlett raset. Visa alla (5)
Visa alla (5)

Många saknas efter dödligt husras i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran stiger efter att en del av ett höghus i Magnitogorsk i södra Ryssland rasade ihop under måndagen. 21 döda kroppar har hittills hittats i rasmassorna.

Människor låg fortfarande och sov när en misstänkt gasexplosion fick huset att kollapsa runt klockan 6, lokal tid, på nyårsafton.

Sammanlagt har nu 21 människor bekräftats döda med anledning av raset i södra Ryssland, varav två barn, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Bebis hittad

Under tisdagen hittade räddningsarbetare en elva månader gammal pojke vid liv vid liv under bråtet. Han hade då överlevt i över ett dygn av iskalla förhållanden och fördes omedelbart till sjukhus där han nu vårdas för köld- och huvudskador.

Strax efter att pojken hittats tvingades dock räddningsarbetet pausas tillfälligt på grund av stor rasrisk. Under onsdagen har sökinsatserna återupptagits och räddningspersonal fortsatt att kämpa mot den kraftiga kylan och finkamma rasmassorna.

Foto: Ilya Moskovets/AFP

48 lägenheter skadade

Enligt den statliga nyhetsbyrån Ria har 48 lägenheter skadats i olyckan. Huset ingår i ett lägenhetskomplex som byggdes 1973 med totalt 1 100 boende varav 120 personer ska ha varit skrivna på den drabbade adressen.

Foto: TASS

Flera liknande incidenter, orsakade av åldrad infrastruktur och dåliga säkerhetsföreskrifter rörande gasanvändning, har ägt rum i Ryssland under de senaste åren, rapporterar AP.

För drygt tre år sedan dog fem personer när en gasexplosion inträffade i ett bostadshus i Volgograd i södra Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer