De senaste dagarna har flera franska medborgare dömts till döden för kopplingar till IS. Foto: Marco Nilsson/SVT

ANALYS: Därför vill Irak döma IS-medlemmar som tillfångatagits i Syrien

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Frågan om var IS-medlemmar som begått brott i Syrien och Irak ska ställas inför rätta har väckt stor debatt i många västländer. I dag dömdes ytterligare två fransmän till döden i en domstol här i Bagdad på grund av medlemskap i terrorgruppen IS.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Därmed har sex franska medborgare som tagits till fånga i Syrien dömts till döden i Irak under de senaste tre dagarna.

Landet genomför just nu ett stort antal rättegångar mot misstänkta IS-terrorister och har erbjudit sig att ta emot utländska IS-medlemmar som sitter fängslade i norra Syrien.

Bara förra året dömdes fler än 500 utländska medborgare för kopplingar till terrorsekten i irakiska domstolar.

Tusentals jihadister

Sedan IS förlorade den sista spillran av sitt så kallade kalifat har västländerna brottats med vad man ska göra med de egna medborgare som tagits tillfånga när de slagits för terrorgruppen IS i Syrien.

Fler än 1 000 utländska jihadister finns just nu i kurdiska fängelser i norra Syrien. Där finns också cirka 9 000 kvinnor och barn som hålls i stängda läger.

Men kurderna har gjort klart att man inte har resurser att pröva dem – och har bett Europa och USA att ta tillbaka sina medborgare så att de kan ställas inför rätta på hemmaplan. Det har skapat en intensiv debatt i de terroranklagades hemländer.

Irak har lagt fram ett förslag till den USA-ledda koalitionen som slogs mot IS, om att döma de utländska jihadisterna mot ekonomisk ersättning.

Inväntar rättslig prövning

Just nu väntar hundratals misstänkta jihadister som tillfångatagits i Syrien på rättslig prövning i Bagdad. Bland de utländska IS-medlemmar som redan prövats i Irak har ett drygt hundratal dömts till dödsstraff.

Irak är med bland de topp fem på listan över länder som avrättar flest i världen. Och människorättsorganisationer varnar för att det är problematiskt att överföra misstänkta IS-medlemmar till Irak.

Human Rights Watch har kritiserat rättegångarna för bristfällig bevisning och för erkännanden som tvingas fram under tortyr. Man kritiserar också det faktum att terroristernas offer inte närvarar vid rättegångarna och menar att de därmed berövas sin rätt till rättvisa.

Expertmöte i Stockholm

Sverige har föreslagit en internationell tribunal för att pröva jihadister som stridit i Syrien. Inrikesminister Mikael Damberg har kallat flera länder till ett expertmöte i Stockholm ‪den 3 juni‬.

Den idén ger talesmannen för Iraks högsta domstol Abdul Sattar Birkdar inte mycket för.

– Vi insisterar på att irakiska domstolar ska göra detta arbete, säger han när SVT träffar honom i Bagdad.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.