Dödssiffran efter det tropiska ovädret Idai har stigit till 400 i sydöstra Afrika – och väntas stiga ytterligare. SVT:s har träffat Amina Aly Joao Monteira, vars familj hade turen att bli räddade. Foto: SVT/TT

”Vi satt på taket i två dagar innan vi blev räddade”

Publicerad

Dödssiffran efter det tropiska ovädret Idai har stigit till över 550 i sydöstra Afrika – och väntas stiga ytterligare. Röda Korset befarar att fler än 1 000 personer kan ha mist livet i ovädret. SVT:s reporter på plats i Moçambique har träffat Amina Aly Joao Monteira, vars familj hade turen att bli räddade.

– Vi satt på taket i två dagar innan vi blev räddade och vi hade varken mat eller vatten. Men vi var törstiga och hade inget annat val än att dricka översvämningsvattnet, säger Amina Aly Joao Monteira.

En vecka efter ovädret Idais framfart, vilket orsakade förödande översvämningar i Moçambique, Zimbabwe och Malawi, har räddningsarbetare under torsdagen fortsatt att plocka ned överlevare från träd och tak.

– Frustrationen växer eftersom det varken finns mat. vatten eller sanitära utrymmen, säger Liselott Lindström, reporter på plats i Moçambique.

Samtidigt berättar hon att vattnet nu börjat sjunka bort i de mest översvämningsdrabbade områdena.

– Men vad som finns kvar när vattnet är borta är frågan.

”Kamp mot klockan”

I Moçambique har dödssiffran stigit till 242 sedan räddningsarbetare hittat kroppar som varit försvunna i de avtagande översvämningarna.

Omkring 15 000 personer behöver fortfarande räddas, meddelade landets mark- och miljöminister Celco Correia på en presskonferens på onsdagen.

– Vår största kamp är mot klockan, sa Correia, och tillade att cirka 3 000 personer räddats hittills.

Men fortfarande är 350 000 personer fast i de krisdrabbade områdena, och omkring 60 000 tros sitta fast på tak, i träd och på andra högt belägna platser. Siffrorna har ännu inte bekräftats av oberoende källa, skriver Reuters.

Fler döda även i grannländerna

Dödssiffran i Idais spår har stigit även i Zimbabwe, där ovädret hittills kostat 259 personers liv. Hela 200 000 zimbabwier beräknas vara i akut behov av matdonationer för tre månader, enligt FN:s organ Världslivsmedelsprogrammet.

I Malawi, som gränsar till Moçambique i norr, har 56 personer bekräftats döda. Röda Korset befarar att fler än 1 000 personer kan ha mist livet i ovädret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer