Dödssiffran stiger i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Ett jordskalv inträffade i norra Italien på tisdagen, omkring fyra mil norr om Bologna och sex mil öster om Parma. Minst 16 personer har omkommit.

Skalvets magnitud uppmättes till mellan 5, 8 och 6, 0. Det inträffade på ett djup av 9,6 kilometer enligt det amerikanska institutet USGS. Skalvet kändes i stora delar av norra Italien. Ett kraftigt efterskalv med magnituden 5,3 har drabbade området vid 13-tiden.

Skalvet är det andra i området på en dryg vecka och ska ha känts i stora delar av norra Italien. Enligt nyhetsbyrån Reuters orsakade skalvet stor panik i de tillfälliga tältläger som upprättats efter det förra skalvet. Röda Korset uppger att många människor tros vara fast inne i rasmassorna efter raserade byggnader.

Jordskalv i Italien

-Det finns offer. Läget är mycket allvarligt, många har hamnat i rasmassor, säger Alberto Silvestri som är borgmästare i staden San Felice sul Panaro enligt Reuters.

Alla dödsfallen rapporteras från området kring Modena: tre när en industribyggnad kollapsade i San Felice del Panaro, två i Mirandola och en i Finale, uppger polisen för AFP.

Industribyggnaden som kollapsade var skadad sedan förra skalvet och en av de omkomna var där just för att undersöka skadorna. En förundersökning har inletts om det var brottsligt att låta människor vistas i de redan jordbävningsskadade byggnaderna.

Det åttonde dödsfallet var den lokale församlingsprästen i Rovereto di Novi. Polisen säger sig dock inte veta om han ”dog av chocken eller omkom i skalvet”.

Enligt italienska medier har flera byggnader som skadades i skalvet den 20 maj nu kollapsat totalt i bland annat Mirandola, Finale Emilia, San Felice och Cavezzo. I det skalvet omkom sju personer.

Det skalvet var det värsta som drabbat Italien sedan jordbävningen i L'Aquila norr om Rom 2009, då upp mot 300 personer omkom.

-I natt var den första natten som vi sov hemma efter det första skalvet. Och så händer det igen, berättar en invånare i Sant'Agostino för tv-kanalen TG24.

Det är oklart hur många svenskar som befinner sig i den drabbade regionen och Utrikesdepartementet, UD, har inte heller haft kontakt med några drabbade.

-Vi för närvarande inga uppgifter om några skadade eller omkomna svenskar, Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst.

Populärt turistmål

Kontor evakuerades av säkerhetsskäl i Pisa och från Milano, Bologna och till och med Aosta-dalen, nära gränsen mot Frankrike, rapporteras hur människor rusat ut på gatan i panik.

Från Bologna står all tågtrafik stilla till Milano, Verona och Modena. I Venedig skadades en förbipasserande när en staty föll till marken på grund av skakningarna, berättar AFP.

Omkring 7.000 personer bor fortfarande i 89 tillfälliga tältläger på idrottsarenor, fält, parkeringar och skolor efter skalvet den 20 maj.

-Jag vill försäkra alla att delstaten kommer att göra allt som krävs för att komma tillbaka till det normala i en region som är så speciell, så viktig och så produktiv, säger Italiens premiärminister Mario Monti i ett uttalande.

Den drabbade regionen, Emilia-Romagna, är till ytan ungefär lika stor som Värmland och Dalsland tillsammans och har drygt fyra miljoner invånare. Huvudort är Bologna, med 400 000 invånare. Regionen är en av Italiens mest välmående och är känd som ett populärt turistmål – inte minst för den goda matens skull.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordskalv i Italien

Mer i ämnet