FN:s människorättschef Volker Türk uppmanar till lugn i Somaliland, och att de ansvariga bakom dödsskjutningarna måste ställas till svars. Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

Dödssiffran stiger i oroligt Somaliland

Uppdaterad
Publicerad

Strider mellan grupper i den ensidigt utropade staten Somaliland på Afrikas horn fortsatte på tisdagen, och dödstalet steg till minst 20 personer. Omkring 120 personer har skadats enligt FN-uppgifter.

Oroligheterna beror på motsättningar mellan regeringsstyrkor från Somaliland och en beväpnad grupp som svär trohet till Somalia.

De regelrätta striderna, som blossade upp på måndagen, pågick främst i staden Las Anod även sent på tisdagen.

En lokal ledare sade att militär från Somalilands militära styrkor försökte ta sig in i staden Las Anod, som för närvarande delvis kontrolleras av grupper som vill att staden och regionen Sool är en del av Somalia.

Oroligheterna bröt ut sedan en grupp så kallade åldermän uppmanat till återförening med Somalia.

FN:s människorättschef Volker Türk uppmanade ansvariga i Somaliland att ”med en trovärdig och oberoende utredning” försöka finna vilka som låg bakom dödsfallen.

Somaliland utropade självständighet från Somalia 1991, men Somalilands suveränitet och självständighet har inte erkänts av det internationella samfundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.