I Quetta dödades 14 människor när en bilbomb detonerade. Foto: TT

Dödssiffran växer efter flertalet dåd i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Minst 85 personer dödades i fredagens attentat i tre olika pakistanska städer, uppger nu landets myndigheter.

Under fredagen skakades Pakistan av en serie sprängdåd inom loppet av bara ett par timmar.

En bilbomb detonerade först i närheten av polisens högkvarter i staden Quetta i provinsen Baluchistan, där man nu uppger att fjorton människor dödades, tio av dem poliser.

Fler än 60 döda på marknad

Senare under dagen detonerade två självmordsbombare sprängladdningar på en marknad i Parachinar, i nordvästra Pakistan. Minst 67 personer dödades och över 200 skadades.

Fler än 160 av dem vårdas fortfarande på sjukhus för allvarliga skador. Många har livshotande skador, enligt myndigheterna i Parachinar.

LÄS MER: Flera bombdåd i västra och nordvästra Pakistan

Sunniextremister tar på sig dåden

Bomberna detonerade med bara ett par minuters mellanrum, enligt uppgifter från regeringen. Marknaden var full av människor som handlade mat inför iftar, det kvällsmål som bryter fastan under Ramadan.

Två olika sunniextremistiska grupper påstår sig ligga bakom dåden.

Liknande dåd i vintras

Ett liknande dåd utfördes i Parachinar i januari tidigare i år. Även då skedde explosionen på en marknad, och dödade över 20 människor. Pakistanska talibaner tog då på sig dådet.

I ytterligare ett attentat under fredagen, i storstaden Karachi i södra Pakistan, sköt beväpnade män på motorcyklar ihjäl fyra poliser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.