Till vänster: en pojke som spelar ”World of Warcraft” (WoW), arkivbild. Till höger: NRK-reportern Vicky Shaubert. Foto: TT/privat

Dödssjuka WoW-spelaren Mats öde lämnade ingen oberörd

Publicerad

Den gripande berättelsen om 25-årige Mats Steen och hans hemliga liv online har spridit sig över stora delar av världen. Nu berättar NRK:s reporter Vicky Schaubert om artikeln som förändrade henne för alltid. – För mig handlar berättelsen om Mats om att man är fri att skapa sig själv.

I januari publicerade norska NRK en artikel om gamern Mats Steen. Han föddes med den svåra sjukdomen Duchennes muskeldystrofi och blev rullstolsburen vid mycket ung ålder. Därför tillbringade han mycket tid framför datorn där han spelade onlinespelet ”World of Warcraft”.

I spelets värld mötte han likasinnade från alla världens hörn. De blev hans närmaste vänner, trots att han aldrig träffat dem ansikte mot ansikte. Trots att Mats var djupt inne i spelvärlden, var detta en avlägsen värld för hans föräldrar.

Vid 25 års ålder avled Mats till följd av sjukdomen som präglat hans liv. På begravningen kom vänner till Mats – vänner som hans föräldrar inte visste fanns, vänner som han lärt känna genom att spela sitt favoritspel.

Nyårsafton 2014

För NRK-reportern Vicky Schaubert, som skrev den uppmärksammade artikeln om Mats Steen och hans hemliga liv, började det hela nyårsafton 2014 efter ett samtal med vännen Trude.

– Helt plötsligt säger hon att ”jag måste få berätta för dig om en pojke och hans familj”, säger Vicky Shaubert till SVT Nyheter.

Drygt tre och ett halv år senare valde Shaubert att till slut kontakta Robert Steen, Mats pappa, genom ett långt meddelande på Facebook Messenger.

– Jag skrev till Robert att jag hade hört om hans son, att hans historia hade varit en ögonöppnare för mig och att jag därför ville berätta den för andra.

Nått hundratusentals

Flera långa samtal med både Mats vänner och familj resulterade i artikel som publicerades på norska NRK:s sajt tidigare i år. Artikeln om Mats har fått en miljon sidvisningar, blivit en snackis i sociala medier och bland annat plockats upp av brittiska BBC.

– Responsen har varit fantastisk. Det är många föräldrar som skriver att de, tack vare artikeln, förstår sina barn bättre. Det tycker jag är viktigt – speciellt när det kommer till att reglera barns skärmtid. Innan man gör det bör man bör först förstå vad skärmtiden innebär för dem och vad konsekvenserna blir av att reglera tiden.

Livsförändrande

Arbetet med artikeln har också förändrat mycket för Vicky Schaubert, speciellt relationen till hennes barn.

– Sen dess har jag burit med mig berättelsen om Mats och den har förändrat allt, framför allt hur jag pratar med mina söner, säger hon och tillägger:

– För mig handlar berättelsen om Mats om att man är fri att skapa sig själv. För Mats var det svårt rent fysiskt eftersom att han var rullstolsburen och dessutom tillbringade sina sista år inomhus. Men han hade möjlighet att verka i världen och hjälpa andra – det är så kraftfullt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.