Foto: TT

Dödstalen stiger i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att försöka hitta överlevande i rasmassorna efter skalvkatastrofen i Italien fortsätter. Efter nattens sökande i ruinerna har dödssiffran stigit till 250 och man fruktar att den kommer att stiga ytterligare.

Räddningsarbetare jobbar oförtrutet för att hitta överlevande under rasmassorna i de jordbävningsdrabbade delarna i centrala Italien. Dödssiffran efter det kraftiga skalvet tidigt i går morse har skrivits upp under arbetets gång.

Nu meddelar lokala myndigheter att minst 250 människor har mist livet i katastrofen.

Jordbävningen i Italien

”Min stad finns inte mer”

Jordbävningen, som skedde på natten mot onsdagen, har ödelagt den lilla staden Amatrice. De boende väcktes strax före gryningen till en scen ur Dantes Inferno – hela kvarter totalförstörda och förvandlade till grushögar, luften tjock av grus och damm och en tung doft av gas över staden.

– Min stad finns inte mer. Jag tror att vi kommer att få ännu fler döda, säger Sergio Pirozzi, borgmästare i Amatrice, till AP.

Bilder tagna från luften visar hur delar av staden – som förra året röstades fram till en av Italiens vackraste historiska städer – helt har kollapsat.

”Det luktar död här”

Fortfarande pågår ett intensivt arbete med att gräva fram folk ur rasmassorna, även om det nu handlar mest om att gräva fram lik. Under torsdagen kom nya siffror på antalet döda från räddningstjänsten: 250 människor. SVT:s utrikeskorrespondent befinner sig i Amatrice, och berättar om det hon mött där.

– De letar tills de vet att alla är inräknade. Det här är en stad som är halvt i ruiner. Det luktar död och förödelse här, säger Europakorrespondent Ulrika Bergsten.

Kraftiga efterskalv

Fortfarande hittas dock människor vid liv, som hamnat under rasmassorna men i en luftficka och på så sätt lyckats klara sig. Sent på onsdagen räddades en tioårig flicka ur rasmassorna.

Mängder av efterskalv har skett sedan det första kraftiga skalvet. Tidigt på torsdagmorgonen skedde ett efterskalv med en styrka på 4,7.

Efterskalv det normala

– Det onaturliga är att det inte blir några efterskalv. Det har varit jordbävningar i det här området – bara fem mil bort – under de senaste åren. I L´Aquila 2009 och ett annat skalv 1997, sade seismolog Ari Tryggvason i Gomorron Sverige på torsdagsmorgonen.

Båda de skalven hade stora efterskalv på en styrka uppemot 5,5. Vid skalvet 1997 pågick serien av efterskalv i två månader.

Enligt Ari Tryggvason är det inte troligt att det kommer ett stort efterskalv just på det ställe där onsdagens skalv inträffade.

– Den rörelsen som nu skett i jorden påverkar spänningarna i närområdet. Det kan antingen senarelägga eller tidigarelägga andra stora skalv i närheten.

Förutsäga skalv

Ari Tryggvason berättade också att det inte finns några säkra metoder att förutsäga skalv.

– Det pågår natuligtvis forskning. Man har sett att det ibland förekommer små mikroskalv före det stora skalvet men det svåra är att veta hur stort skalv det leder till, sade han.

Seismolog Ari Tryggvason: Man kunde förutse skalv en gång.

FAKTA: SKALVET

Skalvet hade enligt USA:s mätmyndighet USGS en magnitud på 6,2, med centrum omkring 8 mil sydöst om Perugia. Det inträffade strax efter klockan halv fyra på morgonen, lokal tid, och kändes ända till Rom.

Enligt italienska mätmyndigheter var epicentrum nära Accumoli och Amatrice, som ligger mellan de större städerna Ascoli Piceno och Rieti. Det var relativt grunt, bara 4 kilometer under markytan.

150 efterskalv rapporterades de första 12 timmarna efter skalvet, varav det högsta mätte 5,5.

Värst drabbade har Accumoli, Amatrice, Posta och Arquata del Tronto uppgetts vara, rapporterar TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävningen i Italien

Mer i ämnet