Doggybagen ska minska det franska matsvinnet

Uppdaterad
Publicerad

I Frankrike har en ny lag som ska minska matsvinnet väckt nytt liv i debatten om doggybag på krogen, ett koncept som franska matsnobbar rynkat på näsan åt i decennier.

Be om en doggybag på en fransk restaurang och risken är stor att du möts av en fnysning.

Men kanske tvingas fransmännen nu svälja sin gastronomiska stolthet. För sedan årsskiftet måste alla restauranger som serverar fler än 150 måltider om dagen sortera matavfallet för att minska matsvinnet . Med den nya lagen följer en stark rekommendation att restaurangerna ska erbjuda sina gäster att ta med matresterna hem.

”En förlolämpning”

Men det kan bli svårt. Många franska kockar ser nämligen ”le doggy bag” som ett amerikanskt påfund och en ren förolämpning. De menar att deras kokkonst degraderas och de stilfulla matuppläggningarna saboteras när maten skyfflas ner i en simpel påse eller låda. Också bland franska matgäster är motståndet stort.

– Det ingår inte i vår kultur! Vi gör inte så i Frankrike, har aldrig gjort. Hur kommer det sig att amerikanarna bär revolver i bältet men inte fransmännen? undrar herr Aime som är mitt uppe i en måltid på en av Paris restauranger.

Och han får medhåll av en matgäst vid bordet bredvid:

– Jag kan inte se mig själv gå härifrån med en doggybag. Kommer inte på fråga, säger Christine Groleau.

Sju miljoner ton matavfall

Frankrikes regering bedömer att fransmännen kastar bort omkring sju miljoner ton matavfall per år. Den nya lagen är en del av en satsning på att halvera matsvinnet fram till år 2025.

Det franska hotell- och restaurangfacket har redan tidigare försökt höja doggybagens status genom att helt enkelt ge den ett nytt namn: ”le gourmet bag”.

Och kanske finns det hopp: en opinionsmätning visar att 75 procent av fransmännen trots allt kan tänka sig att använda en doggybag.

– Om det leder till att fler människor går ut på krogen och äter och sedan tar med sig en souvenir hem, så varför inte? säger restaurangchefen Yann Hulin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer