Juryn finner Derek Chauvin skyldig till dråp på alla tre åtalspunkter. Foto: SVT

Juryn finner polisen Derek Chauvin skyldig till George Floyds död

Uppdaterad
Publicerad

Den åtalade före detta polisen Derek Chauvin är skyldig till George Floyds död, det meddelar juryn i Minneapolis på tisdagskvällen. Chauvin konstateras skyldig på alla tre åtalspunkter. Hur långt fängelsestraffet blir meddelas om åtta veckor.

– Det är här en stor framgång till åklargarsidan och framförallt Floyds familj. Hur många år Chauvin får, det får vi veta om ungefär åtta veckor, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg. Han fortsätter:

– Chauvin fälls på alla tre punkter, det är ganska unikt. Det är väldigt sällan som poliser i USA fälls under tjänsteingripanden.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Advokaten: ”Historisk vändpunkt”

Advokaten som representerar George Floyds familj beskriver domen som en ”historisk vändpunkt”. Efter det att domen lästes upp handfängslades Derek Chauvin och fördes bort av personal ur rättsväsendet.

– Man vill att de ska leda till något konstruktivt, mitt i den här sorgen och kanske förändra det amerikanska samhället och fokusera på våldet mot svarta som statistiskt är dokumenterat men som är så svårt att leda i bevis, säger Stefan Åsberg.

Upp till 40 års fängelse

Chauvin hade sitt knä mot George Floyds nacke i nio minuter och 29 sekunder innan Floyd dog. Han stod åtalad på tre dråpliknande punkter som på engelska heter second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter.

Efter att juryn nu funnit honom skyldig riskerar han fängelse i upp till 40 år. Chauvin kommer under tiden sitta i häktet utan möjlighet att släppas mot borgen.

”Den rätta”

USA:s president Joe Biden sade tidigare under dagen i ett uttalande att han gärna ser att de kommer fram till ”rätt” slutsats.

– Jag ber för att domen är den rätta. Jag tycker att bevisen är överväldigande, det är min åsikt, sade Biden till en församlad presskår under tisdagen.

Han påpekade att han kände sig fri att tala öppet om sina åsikter eftersom juryn nu stängt in sig för att överlägga. Joe Biden ska ha pratat med Floyds familjemedlemmar som känner sig ”pressade och oroliga”.

Ingripandet filmades

Enligt åklagaren är det uppenbart att Chauvin genom övervåld orsakade Floyds död. Försvaret har å sin sida hävdat att polisen följde reglerna vid ingripandet mot den svarte 46-årige mannen och har fört fram andra teorier om dödsorsaken.

Ingripandet mot Floyd i maj i fjol filmades och hans död utlöste en våg av protester mot rasism och polisvåld över hela världen.

Hela SVT Nyheters sändning om domslutet ser du på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet