Breivik vann mot norska staten – utsattes för kränkning

Uppdaterad
Publicerad

Oslo tingsrätt dömde den norska staten för att ha kränkt massmördaren Anders Behring Breivik mänskliga rättigheter under fängelsevistelsen.

Norge har kränkt massmördaren Anders Behring Breiviks mänskliga rättigheter. Det säger Oslo tingsrätt som i dag dömde till Breiviks fördel.

Enligt tingsrätten har staten brutit mot artikel tre i Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna. Staten har enligt rätten begått ett brott mot tortyr eller omänsklig behandling. Norska staten döms också att betala Breiviks advokatkostnader på 331.000 norska kronor.

Breivik stämmer norska staten

– Vi har fått medhåll i allt väsentligt, säger Breiviks advokat Øystein Storrvik till SVT Nyheter. Isoleringen måste nu avbrytas och min klient måste få ha kontakt med andra människor.

Dessutom gav rätten akt på att man inte tagit tillräcklig hänsyn till Breiviks psykiska hälsotillstånd när straffet fastslagits.

Inget beslut om överklagande än

– Vi är överraskade. Vi är oeniga i de delar av domen som har gått emot oss, men nöjda att vi har fått medhåll i delar av saken. Vi har inte tagit ställning till en eventuell överklagan än, säger regeringens advokat Marius Emberland till VG.

– Staten måste nu lätta på restriktionerna mot Breivik, säger advokat Elisabeth Massi Fritz i en första kommentar till SVT Nyheter. Det handlar kanske om att lätta isoleringen och mildra behandlingen av honom i fängelset.

Breivik stämde även staten enligt artikel åtta i Europakonventionen, den behandlar i första hand privatliv och korrespondens. Men där gick tingsrätten på statens linje och avslog stämningen.

Domen var mycket överraskande, anser norske människorättsexperten Kjetil M Larsen.

– Jag är så förvånad över slutsatsen att jag måste få lite mer tid att sätta mig in i domen, säger han till Aftenposten.

Kritik mot staten

Det är en tydlig tingsrätt som riktar kritik mot norska staten.

”Rätten är efter en sammanslagen värdering av ärendet kommit fram till att kriminalvården utsatt Breivik för en omänsklig behandling”, står det i domen.

”Enligt rättens åsikt är nakenvisiteringen en kränkande behandling i strid med Europakonventionen”, står det vidare.

I domen listas flera avgörande saker som ska ha kränkt de mänskliga rättigheterna, bland andra dessa:

  • Isoleringens längd
  • Begränsad möjlighet att klaga på sin situation
  • Breiviks psykiska hälsotillstånd togs inte tillräcklig hänsyn till
  • Den rutinmässiga nakenvisiteringen har inte tillräckliga skäl att genomföras ur ett säkerhetsperspektiv

– Jag skulle tro att norska staten kommer att överklaga detta, eftersom domen är en ganska omfattande kritik, säger Massi Fritz till SVT Nyheter.

Juristen Thomas Horn, en av Norges främsta experter på isolering, påpekar att domen visar att Norge har ett oberoende rättsväsende. Att en domare haft modet att fatta ett kontroversiellt beslut visar en kvalitet i det norska rättsväsendet.

– Detta är mycket modigt av domaren, säger Thomas Horn till Aftenposten.

Efter att domen är avkunnad, har båda sidor fyra veckor på sig att överklaga.

Daglig nakenvisitering

Sommaren 2015 stämde Breivik den norska staten för brott mot de mänskliga rättigheterna. Det är särskilt den norska kriminalvårdens användning av isolering och kontroll av Breiviks kommunikation som är Breiviks angivna skäl till stämningen.

Han menade att fängelseförhållandena bröt mot artikel tre och åtta i Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna. Artikel tre säger att ingen ska bli utsatt för tortyr eller omänsklig behandling och artikel åtta säger att alla ska ha rätt till respekt för sitt privatliv och sin korrespondens.

Den norska staten har, enligt Breiviks stämning, brutit mot Europakonventionen bland annat genom omfattande isolation och daglig nakenvisitering.

Kan överklagas

Den fyra dagar långa rättegången hölls i gymnastiksalen i högsäkerhetsfängelset i Skien, där Breivik avtjänar sitt straff. Breivik själv fick domen sänd till sig med fax under förmiddagen, övriga fick vänta till klockan 15 då Oslos tingsrätt gav besked i frågan.

FAKTA: TERRORDÅDEN DEN 22 JULI 2011

Strax före 15.30 fredagen 22 juli 2011 inträffade en stor explosion i regeringskvarteret i centrala Oslo.

Knappt två timmar senare kom ett larm om att en man klädd som en polis sköt ungdomar på Utøya där Arbeiderpartiets ungdomsförbund höll sommarläger.

Vid 18.30-tiden hade mannen, Anders Behring Breivik, gripits.

Totalt dödades åtta personer i Oslo och 69 personer på Utøya.

Den 16 april 2012 inleddes rättegången mot Anders Behring Breivik i Oslo tingsrätt.

Den 24 augusti 2012 dömdes Anders Behring Breivik till den norska lagens strängaste straff, 21 års fängelse med möjlighet till förlängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Breivik stämmer norska staten

Mer i ämnet