Domstolen besöker MH17-vraket – inspekterar eventuella bevis

Uppdaterad
Publicerad

Flight MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur men sköts ner över östra Ukraina och alla 298 personer ombord dog. Nu har domstolen besökt det som finns kvar av flygplanet som en del i rättegången.

Den 17 juli 2014 lyfte flight MH17 från Amsterdam. Men den kom aldrig fram till sin slutdestination i Malaysia. Över östra Ukraina sköts planet ner, bryts av på mitten och alla 298 som befann sig ombord dog.

Ett internationellt team av utredare har slagit fast att det var en rysktillverkat Buk-robot som bröt isär planet i luften. Och de har pekat på en specifik milis som ska vara ansvarig för nedskjutningen. Nu står tre ryssar och en ukrainare åtalade för inblandning. Den ena mannen, som är den enda som anställt en försvarare, nekar till all inblandning.

Rättegången började i mars 2020 och väntas pågå till 2022. Den 7 juni ska åklagarna hålla sina öppningsanförande.

Offrens familjer fick inte besöka vraket på grund av coronarestriktioner, men fick ta del av det digitalt.

– Även om det är smärtsamt att se flygplanet så är det bra att ni är här, och att domstolen ser med egna ögon den skada som gjorts på planet, säger Arlette Schijns, advokat som företräder offrens familj, till nyhetsbyrån AP.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.