Representanter för Washington och Minnesota menar att deras företagsklimat och utbildningssystem kommer att drabbas av minskade skatteintäkter till följd av Trumps beslut, samtidigt som vissa av delstatens invånare, bland andra internationella studenter och företagare, i praktiken förbjuds från att resa. Foto: TT

Domare ogiltigförklarar inreseförbudet i USA

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trumps uppmärksammade inresestopp till USA för människor från sju i huvudsak muslimska länder hävs tillfälligt. Detta efter ett beslut från en federal domare i Seattle, som tagit ställning till en stämningsansökan från delstaterna Washington och Minnesota. Men Vita huset tänker blockera domslutet.

En federal domare i Seattle, Washington, har tillfälligt upphävt president Donald Trumps uppmärksammade beslut som gjort att medborgare i sju länder med en muslimsk majoritetsbefolkning inte tillåts resa in i USA. Detta rapporterar flera nyhetsbyråer, bland annat AP.

Beslutet, som gäller hela USA, kom efter att delstaterna Washington och Minnesota tillsammans stämt den federala regeringen med anledning av inreseförbudet.

Domslutet kan överklagas av Vita huset, som nu reagerar kraftigt på det. I ett uttalande från pressekreteraren Sean Spicer kallades det först ”skandalöst”, ett uttalande som snabbt ändrades till att president Trumps order både är ”laglig och korrekt”.

Vita huset säger att man kommer att blockera Seattleutslaget.

Stoppas tillfälligt i väntan på prövning

Justitieministern i Washington anger som grund för stämningsansökan, som lämnades in i måndags, att presidentens beslut åsamkar invånare i delstaten markant skada och skapar grund för laglig diskriminering. Minnesota anslöt sig senare till samma ansökan.

Domaren menar nu att delstaternas representanter visat upp tillräckliga bevis för att de lidit skada av beslutet, och att de har en rimlig chans att vinna sin rättstvist. Därför stoppas inreseförbudet nu temporärt i väntan på rättslig prövning.

Vid halvfyratiden natten mot lördag, svensk tid, ska flygbolag också ha fått klartecken från den amerikanska tullmyndigheten att släppa på passagerare från de utpekade länderna.

Läs mer: Jurist: Över 100.000 visum indragna efter USA:s inreseförbud

Justitiedepartement ska blockera nya beslutet

Enligt Vita huset är dock president Trumps order ”laglig och korrekt”. USA:s justitiedepartement kommer att blockera Seattle-domarens beslut så snart det går, skriver Reuters, men departementet säger också att det inte kommer att ske ”under kvällen”.

Vita huset har tidigare förklarat att inreseförbudet har införts av säkerhetsskäl, som ett sätt att skydda amerikanska medborgare.

Åklagare på federal nivå hävdar att den amerikanska kongressen gett president Trump legitimitet att ta sådana beslut kring nationell säkerhet.

Slår mot delstaternas ekonomi

Konkret menar representanter för Washington och Minnesota att deras företagsklimat och utbildningssystem kommer att drabbas av minskade skatteintäkter till följd av Trumps beslut, samtidigt som vissa av delstatens invånare, bland andra internationella studenter och företagare, i praktiken förbjuds från att resa.

De internationella storföretagen Amazon, Expedia och Microsoft, som alla har sina högkvarter i delstaten Washington, stödjer enligt AP delstatens stämningsansökan, med hänvisning till att också de tar skada av beslutet.

Washingtons guvernör Jay Inslee firar beslutet som en seger för delstaten: ”Ingen – inte ens presidenten – står över lagen”.

Fråga för rättsväsendet i flera delstater

Under fredagen hade även en federal domare i Boston gått emot Trumps inresestopp, men domarbeslutet i Seattle beskrivs som bredare.

I Virginia har en federal domare beordrat Vita huset att ta fram en lista på alla människor som hindrats att komma in i landet efter de nya reglerna.

Osäkerhet har rått

Sedan Trump skrev på presidentordern har det rått stor osäkerhet om vad som gällt, bland annat för människor med redan giltiga visum och arbetstillstånd, så kallade green cards, och vissa sådana fall har också tagits till domstol i vissa delstater.

Under fredagen kom departementet för inrikes säkerhet med ytterligare ett förtydligare om vad som gäller. Det finns inga planer på att lägga till fler länder på listan. Reglerna gäller heller inte personer med permanent uppehållstillstånd i USA, eller personer med green card, eller vissa andra, som exempelvis har hjälpt den amerikanska militären.

Massiva protester

Reglerna har lett till omfattande protester, både från människor i USA och internationellt, från näringslivet såväl från världsledare.

Även allt flyktingmottagande i USA har stoppats tillfälligt.

Inledningsvis rådde också förvirring om vad som gällde för resande med dubbelt medborgarskap, exempelvis svenskar även med annat pass, men USA har meddelat att de kommer att släppas in i landet, även om de kommer från något av de sju länderna som omfattas av det tillfälliga visumstoppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet