Bosniska kvinnor, från en association för mammor till de som mördades i Srebrenicamassakern, anländer till domstolen tidigare idag. Foto: TT

Domstol: Nederländerna bär delvis skuld för 300 mord i Srebrenica

Uppdaterad
Publicerad

Den nederländska staten är delvis juridiskt ansvarig för dödandet av 300 bosnisk-muslimska män i Srebrenica 1995. Det har en nederländsk appellationsdomstol i Haag beslutat, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Männen, som befann sig i en FN-förläggning upprättad av holländska soldater ur FN:s fredsstyrka, deporterades ur förläggningen när staden Srebrenica blev inringad i juli 1995.

Släpptes – trots bevis

Männen mördades senare av bosnienserbiska styrkor i vad som har kommit att kallas Srebrenicamassakern.

Åtal har väckts mot den nederländska staten med hänvisning till det faktum att det, vid tiden för deportationen av männen, redan fanns bevis för att Serbien gjorde sig skyldiga till krigsbrott. Det fanns därför en stor risk för att männen skulle bli mördade.

LÄS MER: Han överlevde massakern – se reportaget från 2002 (länk till SVT Play)

8 000 män mördades

Eftersom FN är immunt mot ett liknande åtal, ställdes den nederländska staten inför rätta.

En domstol i Haag fastställde statens skuld i frågan redan 2014 – en dom som alltså upprätthålls i appellationsdomstolen.

Totalt mördades runt 8.000 män och pojkar i massakern i Srebrenica.

LÄS MER: Bakgrund: Massakern i Srebrenica

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.