Carles Puigdemont kan bara bli regionpresident om han är fysiskt närvarande i regionparlamentet i Barcelona, slår den spanska författningsdomstolen fast. Foto: TT

Domstol: Puigdemont kan inte styra från exil

Uppdaterad
Publicerad

Den omstridde katalanske ledaren Carles Puigdeomnt kan inte återväljas som regionpresident om han stannar kvar i Belgien. Det har en domstol beslutat.

Spaniens författningsdomstol slår fast att den tidigare katalanske ledaren Carles Puigdemont bara kan väljas till regionpresident om han är fysiskt närvarande i parlamentet i Katalonien. Det krävs också tillstånd av en domare för att den efterlyste Puigdemont ska kunna närvara, enligt författningsdomstolen.

Däremot har domstolen ännu inte tagit ställning till om den ska ta upp den spanska centralregeringens begäran om att Puigdemonts kandidatur ska ogiltigförklaras. Först vill domstolen höra alla parter i målet.

Puigdemont flydde till Belgien efter det misslyckade försöket att utlysa självständighet i oktober. Madrid anklagar honom för bland annat uppvigling efter folkomröstningen om katalansk självständighet.

Regionparlamentet väntas rösta om ny regionpresident den 30 januari. Puigdemont är än så länge den ende kandidaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.