Emmanuel Macron och Donald Trump under G20-mötet i Hamburg. Foto: AFP

Donald Trump besöker Paris i dag

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har landat i Paris. Presidentplanet Air Force One tog mark på Orlyflygplatsen i den franska huvudstaden omkring klockan kvart i nio på morgonen.

Trump besöker den franska huvudstaden för att delta i det stundande nationaldagsfriandet, och för överläggningar med Frankrikes nytillträdde president Emmanuel Macron.

Förutom att försöka hitta gemensam mark med Macron är resan sannolikt ett välkommet avbrott från kontroverserna på hemmaplan, där sonen Donald Trump Jr:s ryska kontakter under den amerikanska valrörelsen dominerat nyhetsveckan.

Behöver vän utomlands

Macron hoppas kunna stärka Frankrikes roll på den globala scenen, och Trump, som allt mer blir isolerad bland världsledare, behöver en vän utomlands. Samtidigt är olikheterna mellan de två presidenterna många.

– Mötet kommer inte att undvika ämnen där vi har olika ståndpunkter, till exempel klimat och, till viss del, handel, har en av Macrons tjänstemän tidigare sagt.

14 juli högtidlighålls inte bara till minne av stormningen av Bastiljen, utan kommer i år även att uppmärksamma att det är hundra år sedan amerikanska truppers intåg i Första världskriget, samt årsdagen av lastbilsattacken i Nice, då 86 människor dödades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.