USA:s president Donald Trump anländer till kongresshallen i Davos. Foto: TT

Donald Trump dominerar i Davos

Uppdaterad
Publicerad

Det drar ihop sig till Donald Trumps dag i Davos. USA:s president har fått äran att avsluta Världsekonomiskt forums årsmöte med ett tal som väntas bli ett försök att sälja in den så kallade ”America First”-politiken.

Stämningen i de överfyllda möteslokalerna är upptrissad sedan USA:s president landat i Schweiz. På Trumps agenda står bland annat bilaterala möten med Storbritanniens premiärminister Theresa May och den israeliske kollegan Benjamin Netanyahu. På fredag håller han Davosmötets avslutningstal.

Redan vid 18-tiden uppgav brittiska myndigheter att besked kommit att Donald Trump kommer besöka Storbritannien under 2018.

På gatorna syns ovanligt många vältränade unga män i svarta kostymer och med hörselsnäckor, som tittar noga på allt och alla. Skytteltrafiken av helikoptrar är intensiv, även för att vara ett Davosmöte.

”Bättre här”

– Det är bättre att Trump är här än att han är i Washington och twittrar, säger energiminister Ibrahim Baylan, en av fyra svenska ministrar på årets Davosmöte, till TT.

Baylan har nyligen avslutat ett första möte med en styrgrupp för energifrågor inom Världsekonomiskt forum. Han har lågt ställda förväntningar på Trump, bland annat sedan USA:s president gått vidare med tullar på solceller och tvättmaskiner. Detta slår mot världshandeln och svenska intressen, enligt energiministern.

– Men även om mina förväntningar är lågt ställda på vad han tänker säga här på mötet så är det bra att han är här. Förhoppningsvis kan han ta lite intryck, säger Baylan.

Poäng med skattesänkning

Davosveteranen och professorn Robert Shiller, mottagare av ekonomipriset till Nobels minne för fem år sedan, tillhör en stor skara av stundtals hårdföra amerikanska Trumpkritiker. Den prisade ekonomen kan dock i teorin se en viss poäng med den omstridda skattesänkningen för bolag som USA:s president drev igenom i december.

– Fast det skapar ju ett underskottsproblem för USA i ett läge där vi inte behöver skattemässiga stimulanser. Det är inget jag kan ställa mig bakom.

Det mest problematiska med Trump, enligt Shiller, är den politiska osäkerhet han sprider omkring sig.

– Men det har inte blivit så illa som befarat. Vi har ju inte hamnat i krig – inte ännu, säger han.

”Vansinnig” skattesänkning

Även Harvardprofessorn, schackmästaren och den sedelhatande ekonomen Kenneth Rogoff är i Davos. Han är mest oroad över att USA:s president med sina stora skattesänkningar helt missar vad han ser som ett stort behov av att omfördela vinsterna från den ekonomiska tillväxten efter årtionden av stagnerade reallöner.

– Skattesänkningen i USA är vansinnig. Vi måste omfördela inkomsterna men i stället sänks skatten för de rikaste, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.