Esther Diaz Perez oroar sig för framtiden. Foto: SVT

Trump-hot oroar kubaner: ”Han tycker inte om latinamerikaner”

Uppdaterad
Publicerad

Kubanska Esther Diaz Perez säger att hon njutit av varje försiktigt steg som Kuba och USA har tagit för att närma sig varandra under Barack Obamas presidentskap, men att hon nu oroar sig för framtiden. – Donald Trump kan tvingas oss tillbaka till hur det var förr, säger hon till SVT Nyheter.

Strandpromenaden Malécon i Havanna är som vanligt kantad av människor på jakt efter en stund vid havet. 

En ung man i en Ibrahimovic-tröja har klättrat hela vägen ned till vattnet – han står på de glatta klipporna och provar lyckan med fiskespöt. 

Fidel Castro död

En försäljare säljer hemmagjorda mjölchips, ett par kysser varandra.

Och där, mitt bland alla andra, sitter 26-åriga Esther Diaz Perez. 

Hon kommer från Holgien, men har flyttat till Havanna för att jobba och säger att hon sörjer Fidel Castro. 

– För mig och många andra var han som en far.

”Castro formade vårt land”

Esther Diaz Perez säger att hon inte alls ser Castro som en diktator och att dagens Kuba ser ut som det gör på grund av hans insatser för landet.

–  Jag är kvinna och jag är svart och på Kuba har jag exakt samma förutsättningar som alla andra. Fidel Castro gjorde aldrig skillnad på män och kvinnor, på svarta eller vita, och han formade vårt land på samma sätt. Den som var bäst fick jobbet. Hur många andra länder kan säga samma sak?

Esther Diaz Perez säger att hon är tacksam över det Kuba som Castro byggde – men säger samtidigt att mycket fortfarande kan bli bättre.

– Lönerna är alldeles för dåliga. Människor klarar sig inte. Och sjukvården. Vi är världens näst mest läkartäta land, men många av våra läkare jobbar i andra länder, och här är sjukvården dålig. Och så behöver vi fortsätta att luckra upp embargot från USA.

Ökad livskvalitet av lättnader i embargo

Under Barack Obamas tid vid makten genomfördes vissa lättnader i det handelsembargo som USA införde mot Kuba 1962 – något som, enligt Esther Diaz Perez, också har lett till att kubanernas livskvalitet har förbättrats.

– Människor kan resa fram och tillbaka till USA nu, även om det fortfarande är svårt. Familjer som inte setts på åratal kan återförenas. Det är fint. Och genom att man har öppnat för kommersiella flyg öppnas en enorm ny turistindustri för oss.

Efter att Donald Trump i november röstades fram till landets nye president är Esther Diaz Perez rädd för att alla de förbättringar man sett prov på nu kommer att försvinna.

 – Jag är väldigt orolig för vad som ska hända när Trump tillträder. Vi gjorde sådana framsteg under Obama och jag är rädd för att han ska rycka bort allt det som vi jobbat för i åratal direkt.

Trump oroar

Och Esther Diaz Perez är långt från ensam om att känna oro inför framtiden. Några steg bort bär Leonardo Rodriguez på små nallar som han försöker sälja till strandpromenadens turturduvor, och även han säger sig vara rädd för hur framtiden kommer att se ut.

– Donald Trump tycker inte om Kuba, och han tycker inte om latinamerikaner. Jag är väldigt bekymrad för vad som kommer att hända. 

Bara timmar före vårt samtal på Malécon landade Deltas första kommersiella flight på José Marti-flygplatsen i Havanna och i måndags landade American Airlines första flygplan på kubansk mark.

Efter att flygembargot lyftes i våras ansökte 13 amerikanska flygbolag omedelbart om att få flyga till Kuba och inom kort kommer 110 amerikanska flyg om dagen att landa här.

Kubanerna längs Malécon hoppas nu att många tusentals besökare med dollar att spendera på hotell, vandrarhem, restauranger och taxiresor.

”Vill gå framåt – inte bakåt”

Kubas nye president, Raúl Castro, har varit tyst efter Donald Trumps senaste hot på Twitter för några dagar sedan.

Då skrev den nyvalde amerikanske presidenten att han planerar att häva Obamas avtal med Kuba om det inte omedelbart sker en förändring gällande landets förkärlek till att ha politiska fångar och dess brist på religionsfrihet.

Och Leonardo Rodriguez fruktar att alla de förändringar man sett i landet under den senaste tiden nu kommer att gå om intet.

– Om Trump gör som han hotar kommer vi gå tillbaka till något mycket sämre.

Människorna som stannar för att tala med SVT längs Havannas strandpromenad hoppas att Raúl Castro fortsätter att hantera Trump med lugn även efter att hans bror är begravd. 

– Det vore fint att fortsätta gå framåt – inte bakåt, säger Esther Diaz Perez. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fidel Castro död

Mer i ämnet