Donald Trump avfärdar uppgifterna i CIA-rapporten som helt falska Foto: Evan Vucci /AP/TT

Spion skrev Trump-rapport – flyr av rädsla för sitt liv

Publicerad

En klassisk spionhistoria med kalla krigetkänsla rullas nu upp. Medier har avslöjat vem som ligger bakom den hett omdiskuterade CIA-rapporten om Donald Trumps samröre med Ryssland.

Den brittiske före detta spionen, Christopher Steele, pekas nu ut som rapportens författare. Han har lämnat sitt hem i Surrey hals över huvud och fruktar för sitt liv. Han ska ha lämnat katten hos grannen och flytt med familj och barn till okänd ort, enligt brittiska The Telegraph i dag.

Christopher Steele var under 20 års tid spion för brittiska MI6, bland annat baserad i Moskva. På senare tid har han via en konsultfirma fortsatt att skriva hemliga rapporter av liknande karaktär, bland annat om korruptionen inom FIFA, på uppdrag av FBI.

Steele ska nu ha arbetat på uppdrag av oidentifierade republikanska politiker som ville hindra Donald Trump från att bli vald till president. Den hemliga och kontroversiella rapporten ska också ha finansierats av det demokratiska partiet med samma intressen.

Filmat Trump med prostituerade

Enligt hans 35-sidiga rapport ska Rysslands säkerhetstjänst ha filmat Trumps besök hos prostituerade på ett lyxhotell i Moskva. Inget av innehållet i rapporten är bekräftat av amerikanska myndigheter och förnekas från officiellt håll i Ryssland.

Risken att Ryssland kan tänkas utnyttja materialet som utpressning för motprestationer sänder illröda larmsignaler genom etablissemanget i Washington.

Steele ska ha avslöjat innehållet för FBI redan före det amerikanska presidentvalet i november. Enligt Steele valde FBI att inte offentliggöra uppgifterna före valet och Steele ska också sen dess ha läckt delar av innehållet till amerikanska medier. 

Först nu har CNN och sajten Buzzfeed avslöjat att en brittisk före detta agent låg bakom rapporten, som redovisats för Trump och president Obama.

Trump: CNN falska nyheter

Allt pekade därmed mot Christopher Steele, som nu sägs vara ”livrädd för sin och sin familjs säkerhet”, enligt tidningen Telegraph, som citerar en anonym källa nära Steele.

Donald Trump avfärdade uppgifterna från CNN och Buzzfeed vid presskonferensen igår som falska och påhittade. Han visade även sin ilska att rapporten läckt ut.

Men Trump medgav för första gången att han nu tror att Ryssland låg bakom hackningen av det demokratiska partiets e-post.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer