Foto: TT

Donald Trump USA:s nästa president

Uppdaterad
Publicerad

Vid klockan 8.30 stod det klart att republikanen Donald Trump blivit vald till USA:s nästa president, enligt AP. Mot alla odds vann han mot demokraten Hillary Clinton. Hillary Clinton har ännu inte uttalat sig om förlusten, men väntas göra det på onsdag eftermiddag, svensk tid, enligt Reuters.

Trots alla undersökningar och analyser förlorade Hillary Clinton. Istället vann den kontroversiella Donald Trump.

Efter att ha tagit hem viktiga delstater som Florida, Ohio och North Carolina blev det allt säkrare att han skulle gå ut som segrare ur det amerikanska presidentvalet.  Strax efter klockan 06 visade valmatematiken att ingen annan valutgång var möjlig.

USA-val 2016

– Donald Trump har vunnit presidentvalet i USA, slog valexperten Henrik Oscarsson fast i SVT Nyheters valvaka strax efter klockan 06.

Vid 8.30 på morgonen utropades han till segrare också enligt AP. Kort därefter uppgav CNN att Hillary Clinton ska ha ringt Donald Trump och erkänt sig besegrad.

Vicepresidenten Mike Pence var först att anlända till republikanernas valvaka och hålla tal.

– Det här är en historisk natt. Det amerikanska folket har talat, de har valt sin vinnare, sade han innan han presenterade USA:s nya president.

Vill ena landet

– Tack, ledsen för att ni fick vänta, det är en komplicerad affär, sade Donald Trump när han äntrade talarstolen. Med sig hade han sin familj.

Donald Trump inledde sitt tal med att tacka Hillary Clinton för att ha arbetat hårt.

– Jag fick just ett samtal från Clinton. Hon gratulerade oss, för det handlar om oss, till vår seger. Och jag gratulerade henne och hennes familj till en väldigt hård kampanj. Hon har arbetat länge och hårt under en lång period och hon förtjänar tacksamhet för vad hon gjort för vårt land.

Han sade sedan att han ville ena landet.

– Det är dags för oss att enas som ett folk. Jag kommer att vara president för alla amerikaner. Det här är så viktigt för mig. För de som valt att inte stödja mig, sträcker jag ut en hand för er vägledning och hjälp så att vi kan arbeta tillsammans för att ena landet.

Donald Trump sade också att han ska arbeta för att återupprätta den amerikanska drömmen.

– Som jag sagt från början, vår kampanj var ingen kampanj utan snarare en otrolig och fantastisk rörelse, som utgjordes av hårt arbetade män och kvinnor som älskade sitt land och ville ha en ljusare framtid för sig själva och för sitt land.

– Den utgörs av en blandning av amerikaner från alla raser, religioner och bakgrunder.

– Vi kommer att påbörja den brådskande uppgiften att återuppbygga vårt land och förnya den amerikanska drömmen, sade han.

”Vi måste drömma stort”

Donald Trump sade också att de människor som har glömts bort inte längre skulle glömmas bort.

– Vi kommer också, slutligen, att ta hand om våra fantastiska veteraner, som har varit så lojala.

Donald Trump sade också han USA ska ha den starkaste ekonomin, samtidigt som USA ska komma överens med alla andra länder, som vill komma överens med USA.

– USA kommer inte längre att nöja sig med något mindre än det bästa. Vi måste drömma stort.

Han avslutade med att tacka sin familj för allt stöd.

– Den här politiska grejen är tuff och smutsig, sade han.

– Vårt jobb har precis börjat. Vi ska börja jobba direkt, ni ska bli stolta över er president. Det är en stor ära. Jag älskar det här landet.

Skakats av skandaler

Ända sedan Donald Trump ställde upp i det republikanska premiärvalet har journalister, forskare och analytiker sagt att det inte finns någon chans att han ens skulle kunna bli en presidentkandidat. Washington Posts krönikör, Dana Milbank, lovade att äta upp sin egen krönika om Trump gick så långt. Milbank höll sitt löfte.

Olika kändisar har hotat med att flytta om Donald Trump blir president.

Republikanen har skakats av flera skandaler. Anklagelser om sexuella övergrepp och inspelade samtal där han uttalas sig sexistiskt är två av dem. Efter varje skandal har experter sagt att han inte kommer att kunna resa sig upp. Men det gjorde han.

Hoppet sjönk

Under tisdagsmorgonen förutspådde New York Times att Hillary Clinton hade 84 procents chans att vinna. Vid klockan tre natten mot onsdagen låg hennes chanser nere på 50 procent.

Omkring 4 på morgonen, svensk tid, höll sångerskan Katy Perry ett tal där hon uppmanade alla som ännu inte hade röstat att rösta om vallokalerna i deras distrikt inte hade stängt ännu. Katy Perry stödjer öppet Hillary Clinton, men att få hjälp av kändisar räckte inte.

Andra försöket

Hillary Clinton har länge hoppats bli USA:s första kvinnliga president. Redan 2008 ställde hon upp mot Barack Obama i det demokratiska premiärvalet, men förlorade. Nu har hon förlorat ännu en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet