”Donald Trump var i dag två olika personer”

Publicerad

ANALYS · Donald Trump var i dag två olika personer. Presidenten Trump höll idag ett nedtonat tal där han härledde dödsskjutningarna till videospel, internet och bristande vård av psyksjuka. Men på Twitter skyllde opinionsbildaren Trump det dödliga våldet på invandringen och medierna. Det ledde till skarpa reaktioner i Texas som nu med största säkerhet blir USA-valets hetaste delstat.

Erika Bjerström, utrikeskommentator

Erika Bjerström

Utrikeskommentator

Donald Trumps motstridiga utspel efter helgens dödsskjutningar i Texas och Ohio har skapat förvirring. Vad var egentligen presidentens besked?

Som ett eko från 80-talet skyllde han det dödliga våldet på videospel som förhärligar våld. Han lovade se till att de som utför dåden ska få dödsstraff som snabbt ska verkställas. Nätet ska övervakas bättre för att hitta människor som radikaliseras och han vill också införa ”rödflagg” lagar som snabbt ska larma om en psykiskt sjuk person försöker köpa vapen.

Han var noga med att upprepa en version av vapenlobbyns favoritslogan ”människor trycker på avtryckaren och dödar andra människor, inte vapnet” fast Donald Trump sa istället att ”mental sjukdom och hat avfyrar vapnet, inte vapnet själv”.

Krav på skärpta vapenlagar lyste med sin frånvaro.

Utpekandet avfärdades

I USA var politiska bedömare snabba med att avfärda utpekandet av psykisk sjuka som ett sätt att avleda uppmärksamheten från vad många menar är kärnan i helgens tragiska händelse i El Paso – det växande antalet hatbrott. Flera amerikaner har sen terrordådet den 11 september 2001 dött i attacker utförda av vita högerextremister på amerikansk mark än vid attentat utförda av islamister.

Tidningen New York Times påpekade i sin huvudledare att om dåden hade utförts av islamister så skulle presidenten inte nöjt sig med att skylla dödsskjutningarna på videovåld och internet, då hade istället hela den mäktiga amerikanska underrättelsemaskineriet aktiverats.

Den som utförde dödsskjutningen i El Paso ska ha lämnat efter sig ett rasistiskt dokument där han motiverade sitt dåd med att att vita amerikaner snart kommer att vara en minoritet.

Han påstod också att Texas kommer invaderas av latinamerikaner och snart kan styras av demokrater som kommer öppna för oreglerad invandring. Attentatsmannen, som fortfarande är i livet och häktad, utreds nu av FBI för terrordåd.

Utspel från Beto O´Rourke

USA har inget lagrum som reglerar inhemsk terrorism men kan väcka åtal för hatbrott.

I sitt tal i dag nämnde visserligen Donald Trump vit makt-rörelsen och sa att hatet förvrider själar och hjärtan. Men inga av hans förslag beskrev på allvar hur den växande högerextrema vågen i USA ska bekämpas.

Det var bara några veckor sedan som han själv krävde att sex kvinnliga ledamöter i amerikanska representanthuset av utländsk härkomst ska skickas ”hem ”. När hans åhörare på ett politiskt möte skanderade ”kör ut dem” så stod han tyst en stund och lät publiken hållas. Vid ett annat rally undrade han hur man ska hantera invandringen och någon skrek ”skjut dem”. Presidenten log och tog inte avstånd från uttalandet.

Beto O´Rourke, demokrat från Texas gick så långt att han menade att president Trump bär ett ansvar för dödsskjutningarna i El Paso med sina ”öppet rasistiska”  utfall mot mexikaner som han kallat för ”våldtäktsmän och våldsverkare”.

Räckte ut en hand till Demokraterna

Donald Trump har också upprepade gånger talat om en ”invasion” av migranter från Mexiko till USA.  Flera demokratiska presidentkandidater, bland andra Kamala Harris, Joe Biden och Bernie Sanders vädjade till Trump att han ska sluta stryka vitmaktrörelsen medhårs och indirekt ge dem sitt stöd i kraft av sina ordval. Nu kommer också krav på att tv-bolag, internetsajter, banker och annonsörer ska bojkotta organisationer med koppling till vita högerextremister.

Den nedtonade presidenten Trump försökte i dag räcka ut en hand till Demokraterna och sa att den amerikanska epidemin med det dagliga, dödliga våldet måste lösas gemensamt.

Den försonliga tonen ger en fingervisning om att presidentvalskampanjen redan är igång. Men på Twitter sa Trump att hans åtgärder mot våldet måste kopplas med minskad invandring för att fungera.

I en senare tweet sa han att medierna bär ett ansvar för det som skett med vad han menar är osann nyhetsrapportering. Att lägga skulden på hispanics och journalister ledde till ytterligare våldsamma protester. Latinamerikaner i USA står för en lägre grad av kriminalitet än infödda amerikaner, påpekade demokraten Beto O´Rourke.

Texas kan bli valrörelsens slagfält

Det uppskruvade tonläget och Trumps dubbla budskap bäddar för att 2020 blir en än mer polariserad valrörelse än 2016. Texas ser ut att bli valrörelsens slagfält. Just nu leder demokraten Joe Biden i Texas över Donald Trump med 2,5 procent , enligt mätinstitutet RealClearPolitics. Texas har länge varit republikanernas starka fäste men på senare år har politiker som Beto O´Rourke  (som själv bor i El Paso där dådet ägde rum) lyckats engagera latinoväljare att ta sig till valurnorna. Han förlorade med knapp marginal senatorsvalet och fortsätter mobilisera demokratiska minoritetsväljare.

Faller Texas i demokraternas händer så  skulle det kunna hota Trumps återval. Därför blir det intressant att se hur terrorattentatet i El Paso nu hanteras av de politiska motståndarna.

I Texas löper allt samman – konflikterna kring invandring, fattigdomsbekämpning, gränskontroll och det växande högerextrema våldet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.