La David Johnsons hustru Myeshia Johnson vid begravningsceremonin i Florida. Foto: TT

Donald Trumps senaste tweet – ett crescendo på åtta sorgliga dagar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är svårt att låta bli att tänka ”here we go again” när man ser Donald Trumps tweet från gårdagen, ett crescendo på åtta sorgliga dagar där en ung mans död har blivit en politisk spelbricka. 

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Vi tar det från början. USA har 800 soldater i Niger, varav 300 tillhör elitförbandet Gröna baskrarna. De var på plats för att utbilda lokala styrkor som slåss mot terrorgruppen Boko Haram. Under ett uppdrag gick något snett. Man kallade på förstärkning, men när hjälpen kom var tre soldater döda och en försvunnen.

Den fjärde, La David Johnson, hittades först två dagar senare.

I USA var det till en början relativt tyst om händelsen, tills Trump fick en fråga om varför han inte kontaktat familjerna till de anhöriga. Samma dag skickades kondoleansbrev ut från Vita huset och telefonen i Ovala rummet började gå varm när Trump ringde runt till de fyra nya familjer som sällat sig till den klubb ingen vill vara medlem i: ”The Gold Star families”, de som ”betalat det yttersta priset för frihet” – som de säger här.

”Känslokallt” samtal från Trump

En dag senare gick en kongresskvinna i Florida ut och berättade att Trumps samtal med den unga änkan Myesha Johnson, gravid med sitt och La Davids tredje barn, var känslokallt. 

– Han sa ’Han visste vad han gav sig in på, men det gör ont ändå’, berättade Frederica Wilson för amerikanska tevekanaler. 

Trump slog tillbaka. Kallade kongresskvinnan ”wacky” i flera tweets, och skickade sedan ut sin stabschef John Kelly till vita husets pressrum för att dementera. Det gjorde han, men Kelly la också till ett annat exempel på när Wilson betett sig dåligt, ett tal hon hållit som varit ”helt opassande”.

Foto: Skärmdump TT

Hela talet låg ute till allmän beskådan inom ett dygn. Och det var inte alls som den fyrstjärnige generalen sa.

Frågande journalister

Journalister kliade sig i huvudet och återvände till Vita huset för svar, där en ilsken Sarah Sanders, presstaleskvinnan, med skarpa ordalag undrade hur journalisterna vågade ifrågasätta generalen.

Ytterligare en person kom då till Trumps försvar, att han gjort helt rätt i sitt agerande – pastorn Robert Jeffress, som intervjuades på Fox News. 

En timme efter intervjun twittrade Trump om att alla borde läsa den här fantastiska mannens bok. Pastorn har bland annat sagt att terrordådet den 11 september var Guds straff mot USA för att man erbjuder fri abort, men det är ett ämne för en annan dag.

Under några intensiva dagar har alltså förespråkare för Gud, Vita huset, senaten och representanthuset bråkat om vem som sa vad, och den enda som inte har sagt någonting är den unga änkan.

Änkan uttalade sig i tv

Tills i går, när hon i teveprogrammet Good Morning America gick ut och sa att allt som kongresskvinnan sa var sant, och att ”Trump inte ens kunde hans namn”. 

– Min man var en fantastisk soldat, han dog för USA, och presidenten kunde inte ens hans namn. 

Allas ögon riktades ånyo mot Vita huset, för en reaktion. Vi behövde inte vänta länge. Trump twittrade att han ”visst kunde hans namn och dessutom uttalade det utan problem”.

När jag zappade runt bland tevekanalerna skakade kommentatorerna på huvudet. ”Inte igen”, var den vanligaste kommentarer från höger och vänster.

Inte första gången

Under slutspurten i valkampanjen orsakade Trump kaos när han verbalt attackerade familjen till en muslimsk amerikansk soldat som dött i Irak. Trump klarade sig då, med nöd och näppe, men få förstår varför han ger sig in i ännu ett bråk av den här kalibern.

USA behöver sina Gold Star-familjer. Så många amerikaner dör i krig, så att behandla familjerna med respekt är helt enkelt en nödvändig investering för att kunna fortsätta med insatserna runt om i världen. Och USA står återigen vid samma alternativ som de stått vid så många gånger tidigare.

Vem ska man tro på? USA:s president? Eller en sörjande 25-årig änka. Vita husets svar var tydligt: De gick ut i går och sa att familjerna inte kommer att få mer information. Det räcker nu.

Pentagons svar än tydligare

När Vita huset gått ut med det beskedet kallade USA:s högsta militära chef, Joseph Dunford, till en egen presskonferens där han sa att den här utredningen var långt från färdig och att familjerna förtjänade mer svar.

Joseph Dunford vid en pressträff med anledning av fyra döda amerikanska soldater i Niger. Foto: TT

1.281.900 amerikaner är just nu i aktiv tjänst i militären. Det är inte svårt att räkna ut vilken sida de – och deras familjer – ställer sig på. 

Den som lägger locket på. Eller den som säger att folk i deras situation förtjänar ett svar.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.