Barack Obama och Mitt Romney Foto: Scanpix

Dött lopp inför sista debatten

Uppdaterad
Publicerad

Barack Obama och Mitt Romney har lika stort stöd bland väljarna. Det visar de senaste opinionsmätningarna inför nattens tredje och sista presidentdebatt i USA.

I Reuters/Ipsos dagliga mätning har Romney och Obama båda stöd av 46 procent. Romney låg under med en procentenhet  när den senaste mätningen publicerades i lördags.

–Dagens mätning är ytterligare ett bevis för hur jämnt det är mellan kandidaterna. Vi går in i den sista presidentdebatten med ett dött lopp mellan kandidaterna, säger Ipsos-analytikern Julia Clark.

Även när de stora opinionsmätningar vägs samman är republikanernas Mitt Romney och demokraternas Barack Obama helt jämna. I Real Clear Politics senaste sammanvägning har Romney ett försumbart övertag på 0,8 procentenheter.

De avgörande vågmästarstaterna visar också på ett mycket jämnt lopp. Ingen av kandidaterna har i de tre nyckelstaterna Ohio, Florida och Virginia mer än 2,1 procentenheters försprång, alltså inom den statistiska felmarginalen.

”Ovanligt viktig”
SVT:s korrespondent, Stefan Åsberg, spår att nattens debatt, som helt handlar om utrikespolitiken, blir ovanligt viktig.

-Det viktigaste i nattens debatt blir att inte göra bort sig. Normalt är inte utrikespolitiken särskilt intressant för de amerikanska väljarna, men den här gången är det så jämnt och debatten har fått en sådan betydelse att väljarna kommer att leta efter en ledare under debattens 90 minuter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA-valet 2012

Mer i ämnet