Det blev rubriker runt om i världen när Lars Findsen, som även varit chef för danska polisens underrättelsetjänst (PET), häktades misstänkt för att ha läckt hemliga uppgifter. Foto: Liselotte Sabroe/Mads Claus Rasmussen/Ritzau

DR: Misstänkta danska spionchefen blev avlyssnad i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Små dolda mikrofoner, i hemmet utanför Köpenhamn, fångade upp varenda ord den före detta chefen för danska försvarets underrättelsetjänst sa i privata samtal med familjen. På andra sidan lyssnade hans gamla kollegor, på polisens underrättelsetjänst (PET). Det säger källor till DR. Ett extraordinärt tilltag, i vad som beskrivs som Danmarks största underrättelseskandal sedan andra världskriget.

Lars Findsen har varit chef för danska försvarets underrättelsetjänst (FE) sedan 2015. I december förra året blev han anhållen misstänkt för att ha läckt hemliga uppgifter. Efter två månader i häkte släpptes han på fri fot, men misstankarna kvarstår.

De exakta misstankarna är hemligstämplade, men enligt DR ska det handla om att uppgifter läckts till medier. Samma dag som Lars Findsen anhölls blev även tre andra nuvarande och tidigare anställda inom dansk underrättelsetjänst anhållna. Alla enligt paragraf 109, röjande av statliga hemliga uppgifter, ett av de allvarligaste brotten i dansk lag. Senare framkom att en av dessa var Danmarks tidigare försvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Avlyssnad i hemmet

Men nu framkommer uppgifter om att Findsen även misstänks ha spridit hemliga uppgifter till närstående, vilket lett till att han under månaderna fram till anhållandet också blev avlyssnad via telefon och i sitt hem. Om misstankarna stämmer kan hans agerande vara lika allvarligt som läckorna till media, det säger Jørn Vestergaard, professor i juridik vid Köpenhamns universitet, till DR.

– I princip är det straffbart att återge högt säkerhetsklassade uppgifter till obehöriga, oavsett vem de är. Även om det sker i förtroende till familjemedlemmar, vänner och bekanta.

Enligt dansk lag är avlyssning av utrymmen ett mycket allvarligare ingrepp än telefonavlyssning och kräver enligt Vestergaard att viktiga samhällsvärden står på spel.

Lars Findsen har hela tiden nekat till brott.

Se tidigare klipp från när Lars Findsen greps.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.