Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dramatiska bilderna – här räddas 24-åringen från fartyget Foto: Reuters

Dramatiska bilderna – här räddas den sista personen ur fartyget

Uppdaterad
Publicerad
Vid midnatt lyckades räddningsarbetare få ut den sista ur besättningen som var fast i fraktfartyget Golden Ray. Fartyget kapsejsade under måndagen utanför den amerikanska delstaten Georgias kust, rapporterar CNN.

Klockan två på natten till måndagen, lokal tid, fick kustbevakningen larmet om att det 200 meter långa fraktskeppet lagt sig på sidan – inte långt från land.

Vid femtiden kunde 20 personer ur besättningen räddas men fyra personer blev kvar fast i skeppet. Tre av dessa upptäcktes i området kring fartygets propeller när ett knackade kunde höras på skeppets skrov. Strax därpå inleddes ett omfattande räddningsarbete, där man bland annat borrade ett hål i skrovet för att föra in mat och luft till besättningen, rapporterar CNN.

”Bästa dagen i karriären”

Efter ett par timmar kunde tre av de fyra räddas. Den fjärde personen hade fastnat bakom en glaspanel i ett kontrollrum men kunde till slut räddas vid midnatt, svensk tid. Han hade till skillnad från de tre andra varken tillgång till mat eller vatten på över 30 timmar.

– Det är fantastiskt. Det är den bästa dagen i min karriär, säger John Reed vid kustbevakningen efter räddningsinsatsen.

Samtliga fyra vårdas nu på sjukhus, enligt CNN som hänvisar uppgifterna till kustbevakningen.

Fraktfartyget var nybyggt

Det är ännu oklart varför fartyget som åkte från hamnen i Brunswick till Baltimore välte. Skeppet som var relativt nytt, byggdes 2017 och var registrerad i Marshallöarna.

När fartyget har stabiliserats kommer räddningstjänsten att titta på sätt för att få bort fartyget, som i nuläget läcker olja, utan att skada miljön. Människor avråds därför från att bada vid vissa stränder, bland annat utanför St. Simons och Jekyll Island. Vid ett senare tillfälle kommer man att genomföra provtagning av vattenkvaliteten, enligt CNN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer