Allt fler tar droger i Iran. I landet finns inte mycket nöjen att hitta på och droger är relativt billigt enligt Mojtaba Ghotbi från Förenade föreningar för ett fritt Iran. Foto: SVT

Droganvändandet bland unga iranier skjuter i höjden

Uppdaterad
Publicerad

Drogmissbruket bland Irans 80 miljoner invånare har mer än fördubblats de senaste sex åren. Idag använder nästan 3 miljoner av Irans befolkning droger. Att leva som ung i dagens Iran kan vara frustrerande då de aldrig fått uppleva Iran annat än som en islamisk republik.

Eftersom det inte finns så mycket nöjen att ägna sig åt på fritiden som att dansa på en nattklubb eller träffa kompisar i en bar, kan landets ungdomar känna en stor rastlöshet. Den bilden ger ”Ashkan” som är bosatt i en liten industristad söder om Tehran.

– Min faster bor utanför Iran som berättar om disko där man kan träffas, dansa och dricka alkohol. säger han.

Vill du att Iran också ska vara så?

– Ja absolut. Jo för när man är trött efter en lång arbetsvecka så vill man bli av med tröttheten någonstans, men här blir du tvungen att göra dåliga saker i stället och många söker sig efter droger.

Ung befolkning

Iran har en väldigt ung befolkning där över hälften är under 30 och det är just där problemet är som störst och ökar. Det här oroar exilorganisationer som följer utvecklingen.

Mojtaba Ghotbi från Förenade föreningar för ett fritt Iran säger att många tar droger i avsaknad av annat att göra i landet. Foto: SVT

– I avsaknad av nöje och kulturella aktiviteter men också den relativt billiga priset på droger gör att ungdomar och människor drar sig till droger. säger Mojtaba Ghotbi från Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI).

LÄS MER: Viktigt med gemenskap utan droger”

Alkohol och droger går att få tag på trots att det är förbjudet, och droger är rent av billigast.

Drogen som används mest i Iran är opium som oftast röks i en pipa och flödar in från grannlandet Afghanistan. Men drogen Shisheh alltså metamfetamin har exploderat på senare år och blivit den näst vanligaste drogen. En dos shisheh kostar på gatan 100.000 rial, cirka 30 kr.

Prästregimen försöker bekämpa

Men den islamistiska teokratiska regimens politik går inte ut på att bekämpa missbrukarna. Det är langarna som straffas hårt, ofta handlar det om avrättning genom hängning.

Förra året var över hälften av alla avrättningar drogrelaterade och i år har man redan avrättat över 129 personer för samma brott.

LÄS MER: Utländsk drogkartell kan ligga bakom stölder på svenska sjukhus

– Under så många år som iranska regimen avrättat tiotusentals människor och anklagat dem för narkotikabrott har inte läget förändrats, det har inte blivit bättre, utan det ökar, säger Mojtaba från föreningen FFFI.

– Det finns mycket regimen kan göra för att lösa problemen men de vill att folket ska vara sysselsatta med droger så att de kan göra vad de själva vill, säger Ashkan som är bosatt i Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.