Här har drogmissbruket ökat otryggheten i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Många fransmän upplever en ökad otrygghet, vilket gjort frågan till en av de mest debatterade inför presidentvalet. I flera storstäder och deras förorter skapar ett allt synligare drogmissbruk frustration hos de som bor i de drabbade områdena.

– Missbruket och antalet knarkare har exploderat men det har inte tagits om hand, säger Parisbon Tarak Sassi.

Tarek Sassi visar SVT:s team hur drogmissbruket tagit över hans bostadsområde i Paris. Flera som filmat här tidigare har angripits.

– Ta ner kameran, ta ner ta ner just nu, säger han.

Här är det främst crack som gäller, små flarn av kokain som röks. En drog som ger starkt beroende och som vuxit kraftigt i Frankrike, med 13.000 crackmissbrukare nu – bara i Paris.

– Jag tar bara crack, jag röker inte hasch. Med crack somnar man bra, säger en missbrukare SVT talar med.

Känslan av stigande otrygghet visar sig i flera mätningar och har blivit en valfråga, inte minst för Éric Zemmour, presidentkandidaten längst ut på högerkanten.

– Éric Zemmour rör upp de svaga. Människor som är rädda. Och jag är väldigt rädd att vårt problem tjänar som politiskt alibi åt politiker som är oförmögna att förstå otrygghet i verkligheten, säger Tarek Sassi.

Se reportaget från drogmissbrukets Paris i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.