Drönare fångade sekunden när ett av världens största teleskop rasade

Uppdaterad
Publicerad

Arecibo-teleskopet i Puerto Rico, ett 900-ton tungt radioteleskop som hänger 140 meter över en gigantisk spegel, rasade under tisdagen. Raset skedde samtidigt som en kontroll utfördes på det slitna teleskopet och teknikernas kameror lyckades fånga allt på film.

I 57 år har teleskopet fungerat som en radiomottagare för radiovågor från rymden och har använts av forskare för att leta efter tecken på utomjordiskt liv. I augusti rasade två kablar och skadade teleskopet och i november kom man fram att det skulle vara för farligt att försöka laga det och att det behövdes rivas. Men att teleskopet skulle hinna riva sig själv hade man inte räknat med.

Amerikanska National Science Foundation, NSF, har sagt i ett uttalande att man kommer fortsätta stödja forskningen på Puerto Rico och försöka se till att alla anställda kan behålla sina jobb.

– Vi är ledsna över situationen men tacksamma över att ingen kom till skada, skriver Sethuraman Panchanathan, chef på NSF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.