Drönare orsakade kaos på Gatwick tidigare i veckan. Foto: Adrian Dennis/Kirsty Wigglesworth/TT

Drönarspanare kan få fet julklapp

Uppdaterad
Publicerad

Tunt i plånboken efter julklappsköpen? Ingen fara, allt du behöver göra är att tipsa brittiska polisen om vem som orsakat veckans drönarkaos på flygplatsen Gatwick. Flygplatsen har nämligen utlovat inte mindre än en halv miljon kronor till den som leder dem till den skyldiga. En trasig drönare har upptäckts vid flygplatsområdet.

Brittisk polis söker fortfarande med ljus och lykta efter den eller de personer som låg bakom drönarkaoset vid Londonflygplatsen Gatwick i veckan.

Nu vädjar man om allmänhetens hjälp – och utlovar 50 000 pund, över en halv miljon kronor, till den som kommer med information som leder till att de ansvariga tas fast och sedan fälls.

Två gripna nu släppta

Det meddelar polisen i ett uttalande , där det också framgår att den 47-årige man och 54-åriga kvinna som greps häromdagen har släppts.

”Båda två har samarbetat fullt ut med våra utredare”, säger utredningsledaren Jason Tingley enligt uttalandet.

De båda, enligt brittiska medier ett par boende i närheten av Gatwick, är inte längre misstänkta för något.

Polisen har dock ett annat troligt spår: En trasig drönare har hittats i anslutning till flygplatsområdet. Den undersöks nu grundligt av polisen i jakt på ledtrådar, till exempel från vilket avstånd den har kontrollerats.

100 000 drabbade

Det var i onsdags som drönare första gången siktades i närheten av flygplatsens start- och landningsbanor, vilket tvingade fram ett totalstopp i trafiken. Både polis och militär kallades in för att försöka stoppa de fjärrstyrda små farkosterna.

De fortsatte dock att dyka upp med jämna mellanrum innan myndigheterna på fredagen fick till åtgärder som sägs garantera flygsäkerheten.

Totalt har över 100 000 resenärer drabbats av försenade eller inställda flyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.