Drottning Elizabeth närvarar vid parlamentets öppnande. Foto: Victoria Jones/AP/TT, Toby Melville/AP/TT

Drottningen: Storbritannien lämnar EU den 31:a oktober

Uppdaterad
Publicerad

Från sin gyllene tron höll Storbritanniens drottning Elizabeth II sitt tal vid det brittiska parlamentets öppnande i dag. Och det var tydligt att brexit står högt upp på agendan.

– Min regerings prioritet har alltid varit att säkra Storbritanniens utträde ur den europeiska unionen den 31 oktober, sade drottningen.

Det brittiska parlamentet öppnade i dag för ett nytt år. Drottningen höll traditionsenligt ”Drottningens tal” där regeringens agenda för den kommande tolv månaderna. Där sade hon att regeringens prioritet alltid har varit att säkerställa att Storbritannien lämnar EU den 31:a oktober.

Drottningen läste upp en lista över 26 lagförslag, allt från en genomförd skilsmässa från EU till nya strängare straffsatser och förbättringar för klimatet, i ett tal författat av regeringen.

Motståndarna: Talet en fars

Men Boris Johnsons regering saknar majoritet och har små chanser att kunna driva igenom någon av de punkter som drottningen läste upp och det kan bli första gången på nästan hundra år som monarkens tal röstas ned. Senast det hände var 1924.

Flera av Johnsons motståndare menar att talet var en fars och valpropaganda. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn sade under söndagen att ”talet är en partipolitisk direktsändning från tronen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.