Storbritanniens drottning Elizabeth sägs vara personligt engagerad i plastfrågan. Foto: TT

Drottning Elizabeth förklarar krig mot plast

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att värna miljön ska det kungliga hushållet i Storbritannien plastbanta. Buckingham Palace kavlar upp ärmarna efter det att drottning Elizabeth sägs ha inspirerats av naturfilmsnestorn och zoologen David Attenborough.

De nya åtgärderna innebär bland annat att plastsugrör gradvis kommer att fasas ut i offentliga kaféer och helt förbjudas i personalmatsalar, enligt uppgifter till The Telegraph. De som förser Buckingham Palace, Windsor Castle och Palace of Holyroodhouse med mat ska därtill använda porslinstallrikar, riktiga glas eller återvinningsbara pappersmuggar.

Drottning Elizabeth tros ha blivit särskilt engagerad i plastfrågan sedan hon arbetat tillsammans med Attenborough kring en dokumentär om vilda djur i Samväldet.

– Det finns en stark önskan på alla nivåer om att tackla problemet, säger Buckingham Palaces talesperson till The Telegraph.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.