Drottning Elizabeth ger prins Harry sitt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Efter krismötet i den brittiska kungafamiljen ger nu drottning Elizabeth prins Harry och hans fru hertiginnan Meghan Markle sitt stöd. Men hon ber om mer tid innan hon fattar beslut om prinsparets framtid.

”Min familj och jag respekterar deras önskan att skapa ett nytt liv för sin unga familj”, skriver drottningen i ett uttalande.

När Prins Harry och hans fru hertiginnan Meghan Markle meddelade att de ville ta ett steg tillbaka verkar det ha kommit som en överraskning för resten av kungafamiljen.

Prinsparet meddelade på Instagram att de ville ”utveckla en ny progressiv roll” inom kungahuset och att de har som mål att ”jobba för att bli ekonomiskt oberoende”. De ville balansera sin tid mellan Storbritannien och Nordamerika.

”Konstruktiva diskussioner”

Efter det kallade drottning Elizabeth till ett krismöte med kungafamiljen. Och efter mötet kommer hon nu med ett uttalande.

”Min familj har haft väldigt konstruktiva diskussioner om framtiden för mitt barnbarn och hans familj”, skriver hon.

Hon fortsätter:

”Min familj och jag respekterar deras önskan att skapa ett nytt liv för sin unga familj. Även om vi föredrar att de stannar som heltidsarbetande medlemmar av den kungliga familjen så respekterar vi och förstår deras önskan att leva ett mer självständigt liv som en familj”.

Beslut inom närmsta dagarna

Drottningen konstaterar att Harry och Meghan har varit tydliga med att de inte vill leva på offentliga medel resten av sitt liv. Kungafamiljen har därför gått med på att prinsparet under en period delar sitt liv mellan Kanada och Storbritannien.

Ett beslut om hur familjen ska hantera det här framåt ska fattas inom de närmsta dagarna, skriver drottningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.