Marte ”Självklart att anmäla”

Uppdaterad
Publicerad

”Är du säker på att du vill ringa polisen?” frågade personalen i receptionen när norskan Marte Deborah Dalelv berättade att hon hade blivit våldtagen.

Den 24-åriga norskan Marte Deborah Dalelv anmälde att hon blivit våldtagen i Dubai men istället för att få hjälp fängslades hon. I tisdags dömdes hon till fängelse i ett år och fyra månader för att hon haft sex utanför äktenskapet, för att hon druckit alkohol och för att hon påstås ha ljugit om våldtäkten.

Hon säger i en intervju med APTN att hotellpersonalen ifrågasatte henne när hon bad om hjälp att ringa polisen.

”Är du säker?” frågade personalen i hotellreceptionen när norskan Marte Deborah Dalelv kom ner från sitt hotellrum, där hon hade blivit våldtagen av en kollega.

–Jag tänkte att det var självklart att ringa till polisen, det är den naturliga reaktionen där jag kommer ifrån, säger Marte Deboarah Dalelv.

Ville vänta

Dalelv har tänkt gå ut med historien i pressen ett tag, men ville vänta tills domen fallit.

– Vi var oroliga att det skulle få en negativ effekt på domen, att de skulle använda detta som ett exempel för att visa på vilka regler man ska följa i Dubai.

Nu vill hon hellre att informationen ska få spridning inför hennes överklagande i september.

Marte Deborah Dalelv bor under tiden på den norska sjömanskyrkan i Dubai. Hon har blivit uppsagd från sitt jobb på grund av domstolsförfarandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.